WALSH: Gluma glumaca postala je uvredljiva

Matt Walsh

Screenshot: YouTube/Walt Disney Studios

Po prvi puta u povijesti, Disney će imati otvoreno homoseksualnog lika u filmu. Nadolazeći film, pod nazivom “The Jungle Cruise” i koji se temelji na vožnji tematskim parkom, označen je kao “prekretnica” za kompaniju.

Ovo će se navodno razlikovati od relativno suptilne homoseksualnosti u nedavnom remakeu “Ljepotice i zvijeri”. U tom je slučaju bilo samo implicirano da je muški lik erotski opsjednuti drugim muškim likom. U ovom, biti će eksplicitno jasno da “izričito dekadentan” lik “nije zainteresiran za žene”. “Izričito dekadentni” homoseksualci postali su ovih dana uobičajeni u filmovima i na televiziji, ali ne i u visokobudžetnim, mainstream obiteljskim filmovima. Disney sada prelazi prag koji se, čak prije 10 godina, činio nezamislivim.

Naravno, taj potez je izazvao bijesne reakcije. I ne, ne iz redova religioznih konzervativaca. Umjesto toga, bijes dolazi od ljevice. Navodno je “problematično” što Jack Whitehall, glumac koji je angažiran za ulogu gay muškarca, nije gay muškarac u privatnom životu. Nije čak ni malo gay, što je loše, jer čak ni gay glumac možda ne bi bio dovoljno gay da zasluži čast portretiranja homoseksualnosti na velikom ekranu. Glumica Ruby Rose nedavno je bila prisiljena napustiti Twitter kako bi izbjegla kritike zbog toga što je izabrana kao lezbijska Batwoman. Rose je lezbijka, ali nije dovoljno lezbijka. Stupanj njezinog osobnog lezbijstva nije na razini lezbijstva Batowman, pa stoga mora nastupiti zgražavanje.

Sve ovo je prilično ludo. Nemojte se obazirati na blistave dvostruke standarde vikanja ‘Faul!’, dok se istovremeno slavi kada gay osobe dobivaju heteroseksualne uloge ili kada žene dobivaju uloge muškaraca ili kada crnci dobivaju tradicionalno bjelačke uloge. Ništa od svega ovog ne bi trebao predstavljati problem, jer je gluma, po definiciji, pretvaranje da ste nešto što niste. Ako glumac danas mora biti točno ono što i tko se pretvara da jest, tada se više nikad ne može napraviti film. U najmanju ruku, morali bi prestati producirati znanstveno-fantastične filmove, filmove fantazije i povijesne filmove i degradirati se na uprizorenja svakodnevnog života holivudskih glumaca. Možda George Clooney može snimiti film o George Clooneyu koji sjedi u dnevnoj sobi, a Tom Cruise može biti zvijezda blockbustera u kojem je radnja filma Tom Cruise kojega glumi Tom Cruise.

Naravno, ove točke su ionako ponešto beznačajne. Prava poanta je da su ljevičari ponovno nezadovoljni vlastitim uspjehom. Izvojevali su još jednu značajnu kulturnu pobjedu — ubrizgavanje eksplicitne homoseksualnosti u mainstream obiteljski film — i još uvijek su našli neki pedantan razlog za podizanje nosa. Oni su poput ekipe američkog nogometa koja je pobijedila 70-3 i nakon toga plače da je utakmica namještena protiv njih jer je suparnička ekipa postigla pogodak.

S druge strane, Disneyja je zbog ovog poteza dočekalo malo prigovora s desne strane. Konzervativci — čak i religiozni konzervativci — jednostavno su prihvatili da će ljevičarska seksualna agenda biti ubrizgana u sve. Mnogi od njih će vjerojatno odvesti svoju djecu u kina, a kad stignu kući nastaviti svoje pritužbe zbog pristranosti medija. Ovo je ključna razlika između desnice i ljevice. Jedni su u suštini predali kulturu i dobrovoljno joj prepustili svoju djecu, a drugi su toliko navikli na svoju dominaciju da ne mogu tolerirati ni najmanji vidljivi prekršaj.