Njemačka uvela treći spol na rodnom listu: ‘Raznolik’

Emily Zanotti

Njemački dužnosnici priopćili su u srijedu da su odobrili dodavanje trećeg spola, “raznolikog”, u registar zemlje, omogućujući pojedincima da odaberu opciju koja je više u skladu s njihovom pozicijom na “rodnom spektrumu”.

Objava Njemačkog kabineta došla je kao odgovor na odluku Ustavnog suda Federacije koja je rekla, prema News.Com.Au. da pojedinci imaju pravo “da budu upisani u evidenciju ni kao muški ni kao ženski” te naredili vlastima “da ili kreiraju treći identitet ili da općenito izbace iz upotrebe podatke o spolu”.

U Njemačkoj, pojedinci imaju ustavno pravo na službeno priznavanje njihovog nekonformističkog spola, a ostavljanje podatka o “spolu” praznim (umjesto označavavanja muško ili žensko) jednostavno nije bilo dostatno.

Glas će utjecati na sve službene njemačke dokumente, uključujući rodne listove. Roditelji koji žele podizati djecu kao “rodno neutralne” sada mogu odabrati “raznolik” kao opciju na rodnim listovima djeteta. Ipak, većina Nijemaca na koje će se odnositi ovaj proglas Kabineta biti će “interseksualne” odrasle osobe koje će odgovarati na pitanja u postojećim obrascima ili će željeti prilagoditi svoje rodne listove kako bi odgovarali njihovom trenutačnom rodnom identitetu.

“Nitko ne bi trebao biti diskriminiran na osnovu svog seksualnog identiteta”, rekla je ministrica koja je izradila prijedlog zakona. Dodala je kako će “interseksualne osobe” sada imati “veći osjećaj dostojanstva i pozitivnog identiteta” kao rezultat glasa Kabineta.

Njemački parlament još uvijek mora glasati kako bi potvrdio odluku Kabineta, a uporaba treće spolne opcije je ograničena. Trenutačno samo “interseksualne” osobe mogu koristiti “raznoliku” ili “različitu” spolnu opciju. Kabinet je obećao da će se posvetiti transrodnim pojedincima u kasnijem prijedlogu zakona.