Facebook se ispričao PragerU, vratio banirane videozapise

Scott Morefield

Facebook je u petak objavio ispriku PragerU zbog “pogrešnog” uklanjanja nekoliko videa i ograničavanja pristupa drugima.

“Greškom smo uklonili ove videozapise i vratili ih jer ne krše naše standarde”, napisao je Facebook. “To će preokrenuti bilo kakve redukcije u distribuciji sadržaja koje ste doživjeli. Žao nam je i nastaviti ćemo gledati što se dogodilo s vašom stranicom.”

PragerU je ranije objavio izjavu putem Twittera navodeći da su “najmanje dva videa” obrisana i da su uključili snimku zaslona analitike Facebooka koja je pokazala da je nekoliko njihovih objava “jako cenzurirano”.

PragerU nije dobro prihvatio Facebookovu ispriku, nazivajući prethodne akcije “namjernim cenzuriranjem konzervativnih ideja”.

Prije Facebookove isprike, glavni direktor marketinga PragerU, Craig Strazzieri, u petak je objavio izjavu o “potpuno novoj razini cenzure” giganta društvenih medija.

“Iako smo iskusili otvorenu diskriminaciju od Googlea/YouTubea, što je razlog našeg podizanja tužbe protiv njih, ovo predstavlja potpuno novu razinu cenzure od strane Facebooka”, rekao je Strazzieri. “U ovom trenutku, Facebook je pružio premalo pojašnjenja rekavši kako će nam se posvetiti u dva do tri radna dana, što bi se u svijetu društvenih medija moglo opisati kao vječnost.”

“Ovo je vrlo uznemirujuće ponašanje najveće svjetske društvene mreže”, nastavio je. “Ne samo da očigledno pribjegavaju mijenjanju algoritama kako bi ciljali na mainstream, konzervativni sadržaj i označavali ga kao govor mržnje, već sada u potpunosti blokiraju naše objave od pogleda javnosti. Ocvo je šokantno i trebalo bi duboko zabrinuti svakog Amerikanca.”