‘Anonimni izvor’ NYT-a: Izdajica, trol ili izmišljotina

Michael J. Knowles

Screenshot: YouTube/ GaddahRa KOG

Anonimni autor jučerašnjeg Timesovog uvodnog editorijala “Ja sam dio otpora unutar Trumpove administracije”, hvali se da podmuklo rukuje moćima države kako bi potkopao uredno izabranog predsjednika. Kao što i priliči takvim žestokim tračevima, niti jedna anonimna tvrdnja ne može se potvrditi, što znači da autor može biti jedan od tri tipa: izdajica, trol ili izmišljena priča.

Ako uopće postoji anonimni izvor i ako je njegova tvrdnja da on i “mnogi visoki dužnosnici njegove [Trumpove] vlastite administracije marljivo rade iznutra kako bi osujetili dijelove njegovog plana” istinita, autor je izdajica svoje zemlje. Ne postoji ništa plemenito u njegovoj sabotaži. On izdaje svog poslodavca, potkopava naš ustavni poredak i napada pravo američkog naroda, koji je odabrao Donalda Trumpa za predsjednika 2016., da upravlja samim sobom. Jedina pozitivna strana priče u ovom scenariji je nepobitna potvrda tvrdnje predsjednika Trumpa da “duboka država” birokrata i ukorijenjenih washingtonskih interesa radi na kastraciji naših demokratskih procesa.

Druga mogućnost, uslučaju da anonimni izvor postoji, ali je editorijal neiskren, jest da je autor trol, a ne izdajica. Na prvi pogleda ovo objašnjenje se čini nategnutim: esej je prouzročio kaos diljem Washingtona i prikazuje predsjednike toliko dementnim da njegovi zaposlenici razmatraju mogućnost njegovog uklanjanja s dužnosti zbog mentalne nesposobnosti. A opet, predsjednik Trump je dosljedno napredovao na političkom kaosu, trolajući medije i nesmetanosti zahvaljujući niskim očekivanjima. On kleveće medijske kuće “lažnih vijesti” kao “neprijatelje naroda”. Ako bi itko mogao izrolati novine da potvrde njegove optužbe, to je Donald Trump, najveći manipulator medijima našeg doba. Ako sve ovo zvuči prekonspiratorno da bi bila istina, sjetite se da je predmet rasprave esej anonimnog autora koji je objavljen u novinama ranije smatranim najprestižnijima na svijetu i koje tako priznaju konspiraciju i subverziju na najvišim razinama savezne vlade.

Treća i posljednja mogučnost je da niti jedan viši dužnosnik administracije nije napisao uvodni editorijal i da je cijela epizoda lažna vijest. New York Times je u prošlosti znao objavljivati fiktivna izvješća, a tretman Trumpove administracije od Sijede dame (nadimak NYT – op. a.) bio je osobito histeričan. Sama činjenica da se Times spustio toliko nisko da bi anonimno objavio takve ozbiljne navode, razbija svaku patinu novinarskog integriteta koju su novine svojedobno posjedovale.

U svakom slučaju, Timesov uvodni editorijal izlaže jasnije nego ikad da su moćni neprijatelji amerike odlučni u preokretanju izbora američkog naroda iz 2016. godine. U mjesecima koji slijede saznat ćemo imaju li ljudi volju i sklonost da uzvrate udarac.