Liberalna Kalifornija država s najvišom stopom siromaštva u SAD-u

Joseph Curl

Screenshot: YouTube/Mark F

Nedavno objavljeni podaci Ureda za popis stanovništva SAD-a, prikazuju kalifornijsku stopu siromaštva na 19% — ili 7,5 milijuna stanovnika te države. To je znatno iznad nacionalnog prosjeka, koji iznosi 13,9%.

Ured je koristio formulu pod nazivom Dopunska mjera siromaštva (Supplemental Poverty Measure – SPM), koja “proširuje službene mjere siromaštva uzimajući u obzir mnoge vladine programe osmišljene za pomoć obiteljima i pojedincima s niskim prihodima koji nisu uključeni u službene mjere siromaštva”, navodi Ured u izvješću. Formula također uzima u obzir troškove života za različite regije.

“Postoji 16 država plus District of Columbia u kojem su stope SMP-a bile veće od službenih stopa siromaštva, 18 država s nižim stopama i 16 država u kojima razlike nisu bile statistički značajne”, navodi Ured.

Zanimljivo je da su države u kojima je SPM bio viši od službenih stopa većinski liberalne: Kalifornija, New York, Oregon, Nevada, Colorado, Illinois, Maryland, Deleware, Maryland, New Jersey, Connrcticut, Massachussetts.

Sveukupno, vijesti su bolje. Službena stopa siromaštva pala je s 14,5% u 2009. na 12,3% u 2017., dok je SPM pao sa 15,1% na 13,9% za isto razdoblje. Kalifornija je također pala 1,4% u svom SPM-u, ali je njezinih 19% svejedno najviši u naciji.

“Troškovi života, prvenstveno u stanovanju, smažna je protuteža mnogim naporima države, rekla je Caroline Danielson, direktorica politike u Kalifornijskom institutu za javne podatke”, izvijestio je Sacramento Bee.

“Imamo stambenu krizu u mnogim djelovima države, a najveća stopa siromaštva nalazi se u okrugu Los Angeles”, rekla je, dodajući kako su troškovi života i siromaštva često najviši u obalnim okruzima države.”