Izvješće: Kineska vlada spaljuje Biblije i uništava križeve

Hank Berrien

Screensho: YouTube/Radio Free Asia

U trenucima kad kineski predsjednik Xi Jinping konsolidira svoju moć, njegova vlada brutalno se obrušava na kršćanstvo diljem zemlje, uništavajući križeve, spaljujući Biblije i zatvarajući crkve, prema Bob Fu iz China Aid, skupine sa sjedištem u SAD-u.

Fu je pokazao Associated Pressu (AP) videozapise koji su zabilježili gomilu zapaljenih Biblija i obrasce koje su navodno potpisali ljudi i na kojima se odriču svog kršćanstva. Fu se osvrnuo i na crkve koje su zatvorene u središnjoj pokrajini Henan, kao i na kućnu crkvu zatvorenu u Pekingu, nazivajući akcije “značajnom eskalacijom” vladinih pritisaka. Napisao je: “Međunarodna javnost trebala bi biti uznemirena i ogorčena zbog ovog otvorenog narušavanja slobode vjeroispovjesti i vjerovanja”. Dodao je da je težina pritiska bez premca još od Maove brutalne Kulturne revolucije 1966.-1976.

AP je pojasnio: “Kineski zakon zahtijeva od vjernika da obavljaju svoje bogoslužje samo u kongregacijama registriranima u vladi, ali mnogi milijuni pripadaju takozvanim podzemnim ili kućnim crkvama koje prkose tim vladinim ograničenjima”.

AsiaNews izvještava da je Kineska državna uprava za vjerske poslove (SARA) objavila nacrt novih propisa o mrežnim religijskim aktivnostima koji bi “zabranili streamanje vjerskih obreda (uživo na internetu), uključujući molitve, propovijedanje, pa čak i paljenje tamjana”. Christianity Today objavilo je da prijevod zakona uključuje zabranu osnivanja vjerskih organizacija, škola te zabranu poticanja maloljetnika na sudjelovanje u vjerskim aktivnostima.

U nedjelju, crkva Zion u Pekingu, najveća kućna crkva u Pekingu, zatvorena je; uprava Chaoyang okruga u Pekingu rekla je da je crkva zatvorena jer nije bila registrirana u vladi.

AP je primijetio: “Kina ima zajednicu od oko 38 milijuna protestanata, a stručnjaci su predvidjeli da će zemlja za nekoliko desetljeća imati najbrojniju kršćansku populaciju na svijetu”.