Anketa: 84 posto Venezuelanaca otvoreno za stranu intervenciju

Brian Freeman

Screenshot: YouTube/BBC News

Osamdeset četiri posto Venezuelanaca bi odobrilo multinacionalnu “intervenciju” ako bi to donijelo velike količine hrane i lijekova, dok 20,5 posto kaže da će napustiti zemlju ukoliko predsjednik Nicolas Maduro ostane na vlasti i ako se ekonomska situacija u zemlji ne promijeni, otkrilo je istraživanje Meganalisisa objavljeno u ponedjeljak.

Potpredsjednik anketarske tvrtke, Ruben Chrino Leañez, izjavio je kako je nemogućnost vlade da zadovolji osnovne potrebe građana navelo njegove sunarodnjake da budu otvoreni ekstremnijim opcijama koje bi se do par godina unazad činile nezamislivima, pošto su prethodna istraživanja pokazala da su Venezuelanci u velikoj većini bili protiv strane intervencije, izvijestio je Miami Herald.

Ostali rezultati ankete otkrivaju:

  • Na pitanje o njihovim tjednim prehrambenim navikama, 30,5 posto je reklo da često jede samo jednom dnevno, a 28,5 posto navodi da jedu “ništa ili gotovo ništa” barem jednog dana u tjednu. Ukupno, 78,6 posto prijavilo je poteškoće u prehranjivanju samih sebe.
  • Kada su se Venezuelanci pitali što će učiniti ostane li Maduro na vlasti i ukoliko se ekonomska situacija u zemlji ne promijeni, 34,7 posto je reklo da bi ostalo u zemlji, ali 20,5 posto je reklo da bi otišlo. Kolumbija, Peru, Ekvador i Čile bile su top četiri najpoželjnije destinacije.

Meganalisis je anketirala 1.100 osoba u 16 najnaseljenijih pokrajina za studiju, koja ima granicu dopuštene pogreške od 3,3 posto.