Trump naredio deklasifikaciju dokumenata o ruskoj istrazi

Ryan Saavedra

Screenshot/YouTube/White House

Predsjednik Donald Trump naredio je u ponedjeljak Ministarstvu pravosuđa (DOJ) da deklasificira i objavi FISA zahtjev Cartera Pagea i sve tekstualne poruke najviših DOJ I FBI dužnosnika vezanih za rusku istragu, koje su bile podvrgnute intzenzivnoj kontroli zbog navodne pristranosti.

“Na zahtjev nekolicine kongresnih odbora i zbog transparentnosti, predsjednik je zatražio od Ureda ravnatelja nacionalne obavještajne službe i Ministarstva pravosuđa (uključujući FBI) da osiguraju neodgodivu deklasifikaciju slijedećih materijala: (1) stranice 10-12 i 17-34 FISA zahtjeva iz lipnja 2017. vezane za slučaj Cartera Pagea; (2) sva izvješća FBI-a o intervjuima s Bruceom G. Ohr pripremljenima u vezi s ruskom istragom; i (3) sve izvještaje FBI-a o intervjuima pripremljenima u vezi sa svim FISA zahtjevima Cartera Pagea”, priopćila je Bijela kuća u izjavi.

“Osim toga, predsjednik Donald J. Trump je zatražio od Ministarstva pravosuđa (uključujući FBI) javno objavljivanje svih tekstualnih poruka vezanih za rusku istragu, bez cenzure, Jamesa Comeyja, Andrew McCabea, Petera Strzoka, Lise Page i Brucea Ohra”, zaključuje priopćenje.

Trump je twetao o istrazi u više navrata posljednjih nekoliko dana, napisavši jutros: