VENEZUELA: Maduro povećao minimalnu plaću 3500%, uzrokovao zatvaranje trgovina. A opet, uživa u odrescima od 275$

Paul Bois

Dok siromašni postaju siromašnijima u socijalističkom raju Venezuele, predsjednik Nicolas Maduro uživa u odrescima vrijednim 275$ čak i kad je nametnuo rast minimalne plaće od 3.500%, navodi El Nuevo Herald na temelju nalaza Nacionalnog vijeća za trgovinu i usluge Venezuele.

Povećanje plaća uzrokovalo je zatvaranje gotovo 40% trgovina u Venezueli. Vlasnici kažu da je Madurovo povećanje plaća samo jedan od brojnih rezova koji su uzrokovali njihovu propast. Ne samo da su tvrtke primorane prodavati akrtikle ispod cijene, već također svojim radnicima daju plaće koje si ne mogu priuštiti.

“Ove odluke dovele su mnoge poslovne ljude da kažu: ‘Ne, ne mogu to više raditi'”, rekla je Maria Carolina Uzcategui, predsjednica vijeća.

Četiri od deset trgovina nije moglo otvoriti svoja vrata nakon povećanja plaća. Ostali koji su otvorili likvidiraju svoju zalihe ili planiraju zatvoriti definitivno.

Nadalje, Madurov režim zabranio je trgovinama povećanje cijena kako bi mogli pokriti porast plaća. Vlasnici se suočavaju sa zatvorskim kaznama ukoliko ne poslušaju.

“Imamo inspekcije koje nas prisiljavaju da prodajemo po prošlomjesečnim cijenama”, rekla je Uzcategui. “To radi poslodavcima gubitke zbog hiperinflacije, kada ne možete čak prodavati po jučerašnjim cijenama jer gubite novac.”

“I svatko tko protestira protiv tih mjera, riskira odlazak u zatvor, bez prava na žalbu, bez ikakvih prava, samo zato što je službeniku, koji se našao na redu za inspekciju vaše trgovine, došlo da vas uhiti. On je to učinio i to je to”, nastavila je.

Zakonodavna Nacionalna skupština trenutačno procjenjuje da se u kolovozu inflacija povećala za 200%, što je uzrokovalo da bolivar izgubi dvije trećine svoje vrijednosti.

Ekonomist Orlando Ochoa izjavio je da trgovine ne mogu preživjeti zbog vladinog monopola na uvoz.

“Vladin sektor drži monopol na uvoz, tržište valuta je disfunkcionalno, a tu je i hiperinflacija”, rekao je Ochoa. “Dakle, ako se plaće povećaju dekretom, a komercijalni i industrijski sektori ne mogu prodati svoje proizvode zbog tih problema, a povrh toga imate nestanke struje, probleme u infrastrukturi i gubitak kvalificiranog kadra koji napušta zemlju, onda je lako shvatiti zašto mnogi radije zatvore svoja vrata.”

U međuvremenum dok njegovi ljudi pate zbog politike koju provodi, Maduro živi na visokoj nozi. Prema izvješću Eatera, tijekom vikenda je u Istanbulu uživao u odresku vrijednom 275$ koji mu je pripremio slavni šef Salt Bae.