Kina do 2022. planira lansiranje više umjetnih mjeseca u orbitu.

Frank Camp

Screenshot: YouTube/TIME

U potezu koji bi mogao uštedjeti stotine milijuna dolara u godišnjim troškovima električne energije, kineska vlada planira lansirati “lažni mjesec” u svemir 2020.

Mjesec je, prema China Daily, zapravo “satelit za osvjetljavanje” koji sadrži reflektirajuće panele. Ti paneli će uhvatiti i osloboditi svjetlost sunca baš kao što je slučaj i kod Mjeseca, iako je Wu Chenfeng, šefica Tian Fu novog znanstvenog društva u Chengduu, rekla da satelit ima potencijal biti otprilike osam puta svjetliji od prirodnog nebeskog reflektora.

Satelit će navodno moći podešavati svoju svjetljinu, usmjeravati svjetlo u različitim smjerovima (moguća pomoć u trenucima katastrofe) i ograničiti ili proširiti pokrivenost tla, koja bi mogla varirati od 6 do 50 milja u promjeru (10 do 80 km).

Prije lansiranja, testovi će se provoditi u “nenastanjenoj pustinji” kako bi se utvrdilo hoće li svjetlost negativno utjecati na prirodne cikluse divljih životinja. Međutim, prema Wu, umjetni mjesec neće “osvijetliti čitavo nebo” jer se očekuje da će njegova jačina biti samo oko jedne petine standardne ulične rasvjete.

Unatoč najavama testiranja za okoliš, neki su još uvijek zabrinuti zbog mogućeg svjetlosnog onečišćenja uzrokovanog umjetnim mjesecom. Forbes navodi izjavu direktora javne politike Međunarodne udruge mračnog neba Johna Barentina: “Ovo potencijalno stvara nove značajne ekološke probleme u onome što je isprva izgledalo poput romantičnog pristupa već riješenom problemu”.

Lansiranje satelita u orbitu, oko 310 milja iznad grada Chengdua, očekuje se 2020. godine. Ukoliko se prvi mjesec pokaže uspješnim, Kina planira lansiranje tri dodatna satelita 2022. koji bi mogli pokriti mnogo veće područje.

Vjerovali ili ne, ovo nije prvi put da je takav projekt poduzet. 1999. godine, Rusija je pokušala lansirati “umjetni mjesec” satelit iz svoje svemirske postaje Mir. Satelit, pod imenom Znamya, bio je osmišljen za osvijetljavanje sjeverne regije zemlje, gdje je sunčeva svijetlost oskudna tijekom zimskih mjeseci.

Motherboard citira inženjera iza ruskog projekta, Vladimira Syromyatnikova, koji je rekao: “Nema više računa za struju, nema više dugih, mračnih zima. Ovo je ozbiljan proboj za tehnologiju”.

Nažalost, nakon uspješnog lansiranja manjeg modela nekoliko godina prije, paneli drugog Znamya satelita nisu se pravilno otvorili i pritom su potrgali antene na Miru. Znamya je napušten, i naposljetku uništen prilikom ponovnog ulaska u Zemljinu atmosferu.

Možda će Kina uspjeti tamo gdje Rusija nije prije gotovo 20 godina.