POGLEDAJTE: Trump odbacuje globalizam u govoru pred UN-om

Kassy Dillon

Screenshot: YouTube/Fox News

Predsjednik Trump je u govoru u utorak ujutro pred UN-om potvrdio da Sjedinjene Države “odbacuju ideologiju globalizma” i umjesto toga prihvaćaju “doktrinu patriotizma”.

Trump je iskoristio govor kako bi kritizirao Vijeće za ljudska prava Ujedinjenih naroda, koje je opisao kao “veliku sramotu” zbog “zaštite nečuvenih kršitelja ljudskih prava, dok istovremeno kritiziraju Ameriku i njezine mnoge prijatelje”. SAD se u lipnju povukao iz vijeća.

Također je naglasio da Sjedinjene Države ne podržavaju Međunarodni kazneni sud, koji je najavljivao istragu američkog vojnog osoblja koje je služilo u Afganistanu radi navodnih ratnih zločina.

“Sjedinjene Države neće pružiti nikakvu podršku i priznanje Međunarodnom kaznenom sudu”, rekao je. “Što se tiče Amerike, ICC nema nikakvu nadležnost, legitimnost i autoritet.”

Trump je odbacio ono za što tvrdi da ICC zahtijeva, “univerzalnu nadležnost nad građanima svih zemalja”, dodajući kako to krši “principe pravde, pravednosti i pravičnog procesa”.

“Mi nikada nećemo predati američku suverenost neizabranoj, neodgovornoj globalnoj birokraciji”, rekao je.

Ranije ovog mjeseca, veleposlanica pri UN, Nikki Halley, najavila je da Sjedinjene Države više neće “davati novac ljudima koji su protiv SAD-a ili govore ‘smrt Americi’ ili čine bilo što protiv interesa SAD-a”.

Trump je ponovio tu izjavu u svom govoru i rekao da će državni tajnik Mike Pompeo gledati da sreže američku pomoć stranim državama koje nemaju “naše interese u srcu”.

“Gledajući prema naprijed, mi ćemo davati inozemnu pomoć samo onima koji nas pošuju i, iskreno govoreći, našim — našim prijateljima”, rekao je. “I očekujemo od ostalih zemalja da plaćaju svoj fer udio u svojim obrambenim troškovima.”