Odbor za Nobelovu nagradu poziva predlagače da odustanu od meritornosti i uzmu u obzir raznolikosti u spolu, geografiji

Cassandra Fairbanks

Odbor za Nobelovu nagradu više se ne bavi samo izvrsnosti vašeg rada — umjesto toga izričito poziva predlagače da “razmotre raznolikost u spolovima, geografiji i temama za nagrade 2019.”.

Od 605 ljudi koji su osvojili Nobelove nagrade u znanstvenoj disciplini, samo 18 je bilo žena.

“Ukoliko žena osvoji Nobelovu nagradu u fizici slijedeći tjedan, biti će prva koja će to ostvariti u posljednjih više od 50 godina. U istom razdoblju, samo jedna žena je osvojila nagradu za kemiju”, istaknula je Elizabeth Gibney u svom članku za časopis Nature.

Umjesto da potakne više žena da se zainteresira za znanost ili prihvati da žene jednostavno više preferiraju ostala polja — Nobelova komisija potiče predlagače kako bi popravili percipirane probleme.

“Ne radimo u vakuumu. Znanstvena zajednica mora obratiti pozornost na ženske znanstvenike i nominirati one koje su dale izniman doprinos”, rekao je Göran Hansson, glavni tajnik Švedske kraljevske akademije znanosti za Nature.

Hansson tvrdi kako poziv na raznolikost nije vezan za smanjivanje standarda, već se radije brine da žene ne ostanu zanemarene.

Nježno guranje nije dovoljno “radikalno” za neke.

“I najmanji mogući poticaj može učiniti razliku, stoga ih pohvaljujem zbog toga”, rekao je Curt Rice, predsjednika Sveučilišta Metropolitan u Oslu i čelnik norveškog odbora za ravnomjernost spolova i raznolikosti u istraživanju.

Rice se, međutim, neće zadovoljiti s tim i sugerira da se predlagači prisile da iznjedre jednak broj muškarca i žena.

“Ili bi tijela za dodjelu nagrada, u jednoj godini, mogla odlučiti da daju sve nagrade ženama”, također je sugerirao Rice.

Riceova apsurdna ideja u potpunosti je suprotna oporuci Alfreda Nobela.

Nobelova oporuka izjavljuje:

“Kamate se moraju podijeliti na pet jednakih dijelova i dodijeliti na slijedeći način: jedan dio osobi koja je napravila najvažnije otkriće ili izum u polju fizike; jedan dio osobi koja je napravila najvažnije otkriće ili poboljšanje u kemiji; jedan dio osobi koja je napravila najvažnije otkriće u domeni fiziologije i medicine; jedan dio osobi koja je, na području književnosti, proizvela najistaknutiji rad u idealističkom smjeru; i jedan dio osobi koja je učinila najviše i najbolje kako bi unaprijedila zajedništvo među narodima, ukidanje ili smanjenje stalnih vojski i uspostavljanje i promicanje mirovnih kongresa.”

Oporuka je spominje spol, rasu ili georgrafsku jednakost. Želio je ono najbolje — točka.

Smanjivanje standarda ili mijenjanje igre užasno podsjeća na ‘soft bigotry of low expectations‘.