PragerU | Tko treba feminizam?

Andrew Klavan

Ne postoji lakši način da javna osoba izazove bijes medija nego da objavi da nije feminist. Ali u ovom videu, Andrew Klavan autor bestselera i domaćin Andrew Klavan Showa, ponosno izjavljuje da je anti-feminist. Ne, Klavan ne “mrzi žene”, on samo mrzi što su nas moderne feministice izmaltretirale da prihvatimo očiglednu i štetnu laž da su muškarci i žene manje više isti.

Ja sam anti-feminist.

Feminizam je zlobna, uskogrudna i ugnjetavajuća filozofija koja može zatrovati odnose između spolova–odnose koji, za većinu nas, pružaju neke od najdubljih užitaka i utjeha u životu.

Feminizam nas je pokušao zastrašiti u prihvaćanje očite laži: laži da muškarci i žene posjeduju iste moći, talente, sklonosti i strasti, i da je, prema tome, bilo kakvo neslaganje u njihovim profesionalnim putevima posljedica bigotizma i mora biti ispravljeno silom kulture i zakona. Gurnuvši nam tu laž niz naša grla, feminizam je učinio i muškarce i žene manje sretnima i manje slobodnima.

Sada, morat ću generalizirati i shvaćam da postoji mnogo vrsta iznimaka za ono što ću reći. Ali generalizacije ostaju generalno ispravne.

Feminizam omalovažava muškost u muškarcima tako što nas, zbog naših mana, neumorno naziva “toksičnima”, umjesto da cijeni naše prirodne osobine energičnosti, uzimanja rizika i vodstva. Ali on također omalovažava ženstvenost u ženama, radeći na tome da zamijeni njihovu predanost odnosima i podizanju djece, koju posjeduje većina žena, s muškim opsesijama poput karijere i snage.

Koji je rezultat? Pogledajte tipičnu feminističku ikonu, Rosie the Riveter, kako napinje svoje mišiće. Istina je: Svaki muškarac iste veličine i kondicije može napraviti veći, snažniji mišić od Rosie. Držanjem žena podalje od njihove ženstvene prirode, feminizam ih želi transformirati iz prvoklasnih žena u drugoklasne muškarce.

Sada, možda ćete protestirati: Nije li feminizam jednostavno ideja da žene imaju ista ljudska prava kao i muškarci? Ne, nije. Ta filozofija se zove “klasični liberalizam”, koja drži da smo svi jednako obdareni od Boga s neotuđivim pravima na život, slobodu i potragu za srećom.

Ali, čekaj–nije li Deklaracija o neovisnosti rekla da su svi ljudi stvoreni jednakima? Da. Klasični liberalizam bila je zamisao bijelih kršćanskih muškaraca i uglavnom za njih. Ali, kao i sve ideje–dobre i loše–klasični liberalizam je evoluirao tijekom vremena prema svojoj unutarnjoj logici, stoga sada uključuje sve rase i oba spola. Dobar posao, bijeli kršćanski muškarci! Hvala na dobroj ideji!

Kao izgovor za štetu koju čine našim životima, feminizam je razvio povijesnu mitologiju da su muškarci tlačili žene i sada moraju biti potisnuti kako bi se izravnali računi.

Dopustite mi da predložim drugačiju narativu koja ima prednost eventualno biti istinita. Ako su muškarci i žene fizičke kreacije, njihova središnja uloga je proizvodnja više ljudskih bića. Žene su stoga oblikovane u tijelu i umu da prave i njeguju djecu, a muškarci da štite i podržavaju tu djecu tijekom njihovog relativno dugog razdoblja sazrijevanja.

Sva društva oblikovala su se oko tih potreba. Ona su stvorila strukture koje su formalizirale rodne uloge i pokušale osigurati očinstvo djece kako bi se muškarci brinuli za svoju. U mnogim društvima, ove strukture postajale su sve više ritualističke i ugnjetavajuće za žene. Ali upravo suprotno se dogodilo na kršćanskom zapadu.

Zašto?

Bacite pogled na Bibliju, Poslovice 31. Biblijski ideal dobre žene nije samo snažna, ljubazna i mudra, ona je također kreativni i ekonomski dinamo. Kršćanstvo je posvetilo majčinstvo u osobi Marije i slavilo žensku moralnu čvrstinu i vrlinu u ženskim svecima.

Crkva je stvorila verziju braka kojem je bila namjena da zaštiti žene i dizajnirala filozofiju viteštva, koja je poučavala muškarce da koriste svoju superiornu snagu u korist žena, a ne protiv njih. Pojedinci mogu biti nevjerojatno nasilni jedan prema drugom–oboje, i muškarci i žene.

No, tijekom vremena, kršćanstvo je nastojalo uzdići, zaštititi i u konačnici uključiti žene kao žene u veliki pothvat Zapadne civilizacije.

Sada, razvitkom suvremenosti stvoreni su posebni izazovi za žene. Industrija je uklonila proizvodnju hrane i odjeće iz domaćinstava i preselila je u tvornice, lišavajući time domaćice njihovog tradicionalnog posla. Djeca su izgubila svoju monetarnu vrijednost roditeljima odlaskom od kuće kako bi se brinuli za sebe. Dakle, iako majčinstvo i domaćinstvo ostaje najvažnija duhovna djelatnost čovječanstva, suvremenost je uklonila te inicijative od njihovih nekadašnjih ekonomskih snaga.

No–u Zapadnoj civilizaciji posvećenoj jednakim pravima, ti izazovi dolaze sa svježim mogućnostima. Nove tehnologije i učinkovita kontrola rađanja omogućila je individualnim ženama da prilagode rodne uloge svojim osobnim sklonostima–ili da ih u potpunosti napuste.

Ništa od ovoga nije razlog za napad na muškarce. Zapravo, ove nove mogućnosti uglavnom su rezultati muških izuma i njihovih ideja. I ništa od toga ne zahtijeva od žena da napuste svoju ženstvenost koja je jedna od ukrasa našeg svijeta. To je samo promjena i napredak–i to je sve.

S iskrenom misli i dobrom voljom možemo se prilagoditi tijekom vremena bez bijesnih, ogorčenih i nepoštenih napada feminista na našu ljudsku prirodu.

Ja sam Andrew Klavan za Prager University.