Svjedokinja rekla FBI-u da su je ‘saveznici’ Fordove prisiljavali da promijeni svoju priču, veli izvješće

Ryan Saavedra

Screenshot: YouTube/Guardian News

Žena za koju je Christine Blasey Ford tvrdila da je oko 1982. prisustvovala zabavi na kojoj ju je kandidat za Vrhovni sud Brett Kavanaugh navodno seksualno napao, rekla je FBI istražiteljima da su je “saveznici” dr. Ford pokušali prisiliti da promijeni svoju priču o onome što se desilo.

Leland Keyser rekla je istražiteljima da su je Fordova prijateljica, bivša agentica FBI-a Monica McLean (žena koju je Ford navodno trenirala kako proći detektor laži – op. a.), nagovarala da promijeni svoju izvornu izjavu u kojoj je rekla da se ne sjeća takve zabave i da ne poznaje Kavanaugha, izvijestio je Wall Street Journal.

Journal je napomenuo da je Keyserova izjava FBI-u ponudila “uvid u to kako su saveznici dr. Ford radili iza kulisa kako bi lobirali stare kolege da povežu svoje verzije navodnog incidenta”.

Izvor blizak situaciji rekao je Journalu da su prijatelji dr. Ford, “uključujući gđu McLean, kontaktirali gđu Keyser nakon njezine inicijalne izjave kako bi je upozorili da njezin iskaz koriste republikanci za opovrgavanje tvrdnje usmjerene protiv suca Kavanaugha”.

U izjavi je David Laufman, odvjetnik McLean, odbacio tvrdnje, napisavši: “Svaka pomisao ili tvrdnja da je gđa McLean pritisnula Leland Keysera da izmijeni iskaz o svom sjećanju u vezi navodnog događaja između dr. Ford i Bretta Kavanaugha je apsolutno lažna”.