Pro-izbor producenti filma ‘Gosnell’ postali su pro-život nakon što su ‘šokantni dokazi’ promijenili sve

Grace Carr

Screenshot: YouTube/Phelim McAleer

Filmski producenti “Gosnell”, filma koji detaljno opisuje zločine liječnika za pobačaj Kermita Gosnella, nikada nisu vjerovali pobornicima za život sve dok nisu zajedno sastavili “brutalne” dokaze o ubojstvu za film koji je promijenio njihovo stajalište prema pobačaju.

“Nikad nisam vjerovala ili voljela aktiviste za život”, rekla je producentica filma Ann McElhinney za Lifesite. “Mislila sam da se šokantnim slikama koje su nam prikazivali manipuliralo. Bila sam sigurna da su fotošopirane”, rekla je McElhinney, prisjećajući se svog mišljenja prije produciranja filma “Gosnell: Suđenje najvećem američkom serijskom ubojici“.

“Sveučilišta na ovom svijetu vrve mladim ljudima baš poput mlade osobe kakva sam ja nekoć bila”, nastavila je McElhinney. “Ovu priču nije orkestrirao pokret za život. Ovo je bilo suđenje: suđenje za ubojstvo.”

Film prepričava priču o liječniku za pobačaj, Kermitu Gosnellu, koji je osuđen na doživotni zatvor nakon što su vlasti otkrile da je ubijao žive bebe nakon rođenja. Gosnell je pobacio bebe nakon zakonskog ograničenja od 24 tjedna trudnoće u onome što je postalo poznato pod imenom “Kuća užasa”. Također je bio odgovoran za smrt 41-godišnje Karnamaye Mongar, koja je umrla od predoziranja tijekom svog pobačaja.

Gosnell je operirao u Ženskom medicinskom društvu u zapadnoj Philadelphiji od 1979., ali nije istraživan sve do veljače 2010. godine, kada su FBI i Odjel za zdravstvo Pennsylvanije izvršili raciju na njegovu kliniku zbog optužbi trgovine drogom. Licenca mu je suspendirana ubrzo nakon toga, a njegovo suđenje počelo je u ožujku 2013. Porota je proglasila Gosnella krivim u tri od četiri točke optužbi kao i za ubojstvo bez predumišljaja.

“U svim mojim godinama novinarstva, ovo je bio najšokantniji dokaz koji sam ikad čuo”, rekao je drugi producent, Phelim McAleer, nakon što je vidio fotografije Gosnellovih žrtava i čuvši svjedočenja svjedoka. “Ljudi ne žele da ova priča izađe na vidjelo — mi je moramo izvući”, rekao je, objašnjavajući da ga je produciranje ovog filma preobratilo iz pro-izbora u pro-život.

Prema riječima producenata, bilo je teško ne producirati groteskni horror film sa svim postojećim brutalnim dokazima, ali željeli su napraviti ozbiljan film koji može vidjeti cijela Amerika kako bi saznala detalje dugo zataškavane priče.

Prije produciranja filma, McElhinney i McAleer također su napisali knjigu, za koju su proveli opsežna istraživanja i intervjuirala Gosnella u zatvoru. “On je izuzetno jeziv”, rekla je McElhinney, dodajući da je Gosnell “kontinuirano doticao moje noge tijekom intervjua”. Gosnell je također bio neobično vedar i opsjednut svojim rukama za koje je mislio da su prilično velike, prema McElhinney.

“Postao je prilično odvratan, postavljajući mi pitanja o mom ženskom zdravlju”, također je rekla McEnhinney. Kasnije se prisjetila kako je plakala za svojim kompjuterom zbog “brutalnih” dokaza, čak se i molila, što je nešto što nije učinila godinama.

2016., kongresna istraga pronašla je dokaze i nastavila istraživati klinike koje ilegalno obavljaju parcijalna rođenja i pobačaje nakon poroda. Metode koje se koriste u pobačaju uključuju smrskavanje vrata bebe forcepsom, rezanje vrata škarama, okretanje glave tako dugo dok ne pukne, drobljenje “mekanog mjesta” na lubanji bebe ili guranjem djetetovog abdomena ili grla sve dok ne umre.

Film “Gosnell” naći će se u kinima u petak.