James Bond nikada neće biti žena, veli producentica

Emily Zanotti

Barbara Broccoli, dugogodišnja izvršna producentica filmova o Jamesu Bondu — i kćer tvorca franšize, Alberta Broccolija — izjavila je da, unatoč prosvjedima ratnika za socijalnu pravdu, 007 nikada neće biti žena.

James Bond film #25, koji se počeo snimati ovog mjeseca, a izlazak mu je zakazan slijedeće godine, biti će posljednji nastup sadašnjeg Jamesa Bonda, Daniela Craiga, u ulozi britanskog tajnog agenta. Kako se sve više spekulira o tome tko će naslijediti dizajnerske cipele 007, neki kritičari sugerirali su da bi ovaj put uloga trebala pripasti ženi.

Ako želite ženskog tajnog agenta na velikom ekranu, rekla je Broccoli Guardianu, napravite si svoju filmsku franšizu.

“Bond je muškarac. On je muški lik. Napisan je kao muškarac i mislim da će vjerojatno ostati muškarac. I to je u redu. Ne moramo pretvarati muške karaktere u žene. Umjesto toga, kreirajmo više ženskih karaktera i napravimo priču koja će odgovarati tim ženskim likovima”, rekla je Broccoli.

Broccoli je izjavila da je otvorena ideji ženskog scenariste ili redatelja filma o Bondu u budućnosti, a rekla je i da poduzima korake, posebice kao ženski izvršni producent, da su Bondove djevojke manje ‘poslastice za oči’, a više uključeni, sposobni likovi — moderne žene.

“Pokušala sam napraviti svoj dio i mislim da su osobito u Danielovim filmovima postale mnogo aktualnije s obzirom na način na koji se gledaju žene”, rekla je.

Malo detalja objavljeno je o slijedećem Bondovom filmu — a još manje tko se razmatra za slijedećeg James Bonda — ali favorit obožavatelja, Idris Elba, vjerojatno neće preuzeti ulogu. Bond #25 izaći će u kinima 14. veljače 2019.