Warren objavila studiju koja pokazuje da je premoćno bijela. Mediji se nakon toga prave da je američka Indijanka.

Ben Shapiro

Screenshot: YouTube/Late Night with Seth Meyers

U ponedjeljak, senatorica Elizabeth Warren (D-MA) u potpunosti se ponizila objavljivanjem izvješća profesora Carlosa Bustamantea sa Sveučilišta Stanford, u kojem se navodi da postoji šansa da Warren ima indijanskog pretka od prije šest do deset generacija. Prema Boston Globe:

Zaključio je da je “velika većina” porijekla Warren europsko, ali je također dodao kako “rezultati snažno podupiru postojanje nemiješanog indijanskog pretka”. Bustamante je izračunao da se čisti američko-indijanski predak pojavljuje na njezinom obiteljskom stablu “negdje u rasponu od prije 6-10 generacija”.

U izvješću se navodi da bi Warren mogla biti samo 1/1024. američka Indijanka. Štoviše, studija se nije temeljila na DNK američkih Indijanaca, već na meksičkoj, peruanskoj i kolumbijskoj DNK.

Mediji su objavili naslove koji daju naslutiti da je Warren zaista bila u pravu — da je doista imala američko-indijansko porijeklo. Što je iznenađujuće, s obzirom da čak najrasističkije skupine na kugli zemaljskoj ne smatraju da ste član manjinske skupine ukoliko ste imali manjinskog predaka prije 300 godina. Svejedno, CNN je naslovio svoj članak: “Elizabeth Warren objavila DNK test sa ‘snažnim dokazima’ o američko-indijanskom porijeklu“. Naslov Daily Beasta također je bio slično prijateljski naklonjen: “Elizabeth Warren bori se protiv Trumpovog ‘Pocahontas’ izrugivanja DNK testom koji potvrđuje američko-indijanske korijene“.

Dakle, isti mediji koji tvrde da vas dva X kromosoma ne čine ženom, sada govore da vas američko-indijanski predak od prije 10 generacija čini američkim Indijancem. Shvatio sam.

Kao podsjetnik, Warren nije samo tvrdila postojanje davno američko-indijanskog pretka. Evo tvrdnje Warren:

Dakle njezina majka je bila toliko američka Indijanka da su njezini roditelji morali bježati od rasizma. A potom je Warren tvrdila kasnije u svojoj karijeri da je američka Indijanka: prema Boston Globe, Warren je “promijenila svoju etničku pripadnost od bijele u onu američkog Indijanca na Pravnom fakultetu Sveučilišta Pennsylvanija, na kojem je predavala između 1985. do 1995. i na Pravnom fakultetu Sveučilišta Harvard, na kojem je bila stalni član osoblja počevši od 1995.”

Pa opet, Warren je sada istupila sugestijom da joj je predsjednik Trump dužan novac. Zašto? Jer je prošlogodišnjem skupu izjavio da će uplatiti milijun dolara njezinom omiljenom dobrotvornom društvu ukoliko dokaže da je američka Indijanka:

Ali testovi nisu pokazali da je američka Indijanka. Zapravo su pokazali da je 0,09% američka Indijanka, što je otprilike upola manje od prosječnog Amerikanca. Tako da joj Trump treba napisati ček u vrijednost od 976,56$, ili 1/1024 dio od milijun dolara i završiti priču.

Ono što najviše govori o ovoj epizodi jest apsolutno povjerenje koje je Warren imala u medije da će pokriti njezinu blesavu priču. I bila je u pravu. Naravno da jesu. Ali ona je presmiješna lažljivica što se ovog rezultata tiče i Trump će je zbog toga zasigurno zgnječiti.