SAD se vratile na 1. mjesto u ekonomskoj kategoriji prvi puta od 2008.

Ryan Saavedra

Screenshot: YouTube/Fox News

Sjedinjene Države vratile su se na prvo mjesto kao najkonkurentnija zemlja na svijetu prvi puta nakon 2008. godine nakon što je postigla drugi najveći rast od prošlogodišnjeg ranga na ljestvici Svjetskog ekonomskog foruma.

Top pet zemalja su SAD, Singapur, Njemačka, Švicarska i Japan — od kojih su sve doživjele porast rezultata u 2017., izvijestio je Wall Street Journal.

“Gospodarski oporavak dobrano je na putu, s globalnom ekonomijom kojoj se predviđa rast od gotovo 4% u 2018. i 2019. godini”, navodi se u izvješću, dodajući kako “oporavak ostaje ranjiv cijelom nizu rizika i potencijalnih šokova”.

Journal je napomenuo da je upozorenje navelo “tekući trgovinski rat između SAD-a i Kine kao moguću prepreku rastu koja bi potencijalno mogla omesti oporavak i spriječiti ulaganja”.

“Izvješće ocjenjuje zemlje na temelju koliko se točno podudaraju s konkurentskim idealom”, dodao je Journal. “Sjedinjene Države osvojile su 85,6 od mogućih 100. Američka vitalna poduzetnička kultura i njezina dominacija u stvaranju konkurentnog tržišta rada i skladnog financijskog sustava su ‘među nekoliko čimbenika koji pridonose razvoju američkog inovacijskog ekosustava kao jednog od najboljeg na svijetu'”.

Predsjednik Donald Trump istaknuo je tijekom dana neka od svojih ekonomskih postignuća na Twitteru, ističući rast poslova u proizvodnji kao i broju otvorenih radnih mjesta te jačini burzovnog tržišta.