Čini se kako je Googleov izvršni direktor potvrdio da rade na cenzuriranom pretraživaču za Kinu

Emily Zanotti

Screenshot: YouTube/Google

Čini se kako je Googleov CEO Sundar Pinchai potvrdio u intervjuu kojeg je u ponedjeljak navečer dao za Wired da Google radi na internet tražilicu koja je u skladu s strogim smjernicama cenzure kineske vlade — priznajući tako da Google radi za stranu vladu kako bi držao informacije podalje ruku njezinih građana.

Glasine oko projekta, kodnog imena “Dragonfly”, šire se već tjednima, stavljajući zaposlenike Googlea, kao i zagovornike tehnoloških sloboda na rub živaca. Uostalom, Googleovo obećanje “ne činiti zlo”, je sastavni dio politike tvrtke, a tražilica koja bi bila u skladu s kineskim uredbama ne bi baš opravdala taj naziv.

Google je izbačen s kineskog tržišta prije više od desetljeća zbog zabrinutosti kineske vlade da bi globalna internet tražilica omogućila njihovoj strogo kontroliranoj populaciji pristup vanjskim izvorima vijesti i komunikaciju s ljudima u slobodnijim zemljama. Kineski internet već sadrži verzije Twittera i Amazona koje su usklađene s cenzurom, a Kina posjeduje svoju vlastitu, strogo nadziranu tražilicu.

No, kao što je izvijestio Washington Post, Pichal je u ponedjeljak navečer istaknuo kako se Google nalazi blizu dovršenja produkta koji će im dozvoliti ponovni ulazak na kinesko tržište: tražilica koja je u skladu s kineskim pravilima cenzure u 99% vremena.

“Ako bi Googleu bilo dopušteno poslovanje u Kini, kako bi to izgledalo? Kakve upite bi mogli poslužiti?” Pinchal je rekao: “Ispalo je da ćemo moći poslužiti dobrano iznad 99 posto upita.”

Odluka o ukidanju obećanja da “ne rade zlo” čini se da je financijski potaknuta. Google je spreman zaraditi milijune od oglašavanja na tražilici na tržištu od 1,4 milijarde ljudi.

Pichal je branio taj potez rekavši da kineski korisnici interneta traže više od pukog informiranja o Tiananmenskom trgu (čemu Kina izričito zabranjuje pristup) i da bi Google mogao “pomoći u poboljšanju upita za pretraživanje” za stvari poput “liječenja raka”.

“Ja na ovo gledam dugoročno”, dodao je Pinchal. “I mislim da je važno za nas — s obzirom na važnost tržišta i broj korisnika — osjećamo se dužni da razmislimo o ovom problemu i imati dugoročnu viziju.”

Googleovi zaposlenici mogli bi biti najviše pogođeni viješću da je Dragonfly stvaran. Više od 1.400 zaposlenika potpisalo je otvoreno pismo njihovom vlastitom izvršnom direktoru u kojem protestiraju zbog Googleove predanosti pridržavanja globalnim cenzorima.

No odluka bi također trebala uznemiriti korisnike Googlea širom svijeta. Prošli tjedna, izvorni unutar Googlea procurili su tehnološkim novinarima Breibart Newsa niz slajdova s prezentacije koji otkrivaju višegodišnji, multimilijunski projekt osmišljen kako bi obranio Google i njegove administratore u preuzimanju aktivnije uloge u cenzuriranju “kontroverznog” materijala koji se pojavljuje na njihovoj tražilici ili na platformama za kreiranje sadržaja, uključujući YouTube. U toj prezentaciji, Google se izgleda odlučio za “europski model” administriranja, patroliranje i zabranjivanje “govora mržnje”, “lažnih vijesti” i “mizoginije”.