Priča o Davidu i Golijatu dobila potvrdu u vidu arheološkog nalaza

Hank Berrien

Screenshot: YouTube/Drawing Art Academy

Izrugivači oprez: bibijska priča o Davidu i Golijatu upravo je postala realnija nego ikad, zahvaljujući arheološkom otkriću koje odgovara biblijskom opisu Golijatovog oklopa.

U biblijskoj priči, prije otprilike 3.000 godina, David, u vrijeme kad je još bio mladi pastir, a ne besmrtni kralj, upustio se u ime Židova u bitku jedan na jedan protiv Golijata, ogromnog šampiona zakletih neprijatelja Židova: Filistejaca. Priča ide ovako:

Iz filistejskih redova izađe jedan izazivač. Zvao se Golijat, a bio je iz Gata. Visok bijaše šest lakata i jedan pedalj. Na glavi je imao mjedenu kacigu, obučen je bio u ljuskav oklop, a oklop mu težak pet tisuća mjedenih šekela. Na nogama je imao mjedene nogavice, a na ramenima mjedenu sulicu. Kopljača njegova koplja bila je kao tkalačko vratilo, a šiljak koplja težak šest stotina željeznih šekela. Pred njim je stupao štitonoša. On se postavi pred izraelske bojne redove i dovikne im: “Što ste izašli da se svrstate za bitku? Nisam li ja Filistejac, a vi Šaulove sluge? Izaberite između sebe jednoga čovjeka pa neka siđe k meni! Ako pobijedi u borbi sa mnom i pogubi me, mi ćemo biti vaše sluge. Ako li ja pobijedim njega i pogubim ga, onda ćete vi biti naše sluge i nama ćete robovati.”

Nakon što se David dobrovoljno javio za borbu protiv Golijata, on se suočio s njim: “Kad se Filistejac približio i pošao prema Davidu, izađe David iz bojnih redova i krenu pred Filistejca. David segnu rukom u torbu, izvadi iz nje kamen i hitnu ga iz praćke. I pogodi Filistejca u čelo; kamen mu se zabi u čelo i on pade ničice na zemlju. Tako je David praćkom i kamenom nadjačao Filistejca; udario je Filistejca i ubio ga, a nije imao mača u ruci. Zato David potrča i stade na Filistejca, zgrabi njegov mač, izvuče ga iz korica i pogubi Filistejca odsjekavši mu glavu.”

Kao što izvještava Haaretz, u 2017. arheolozi su našli krhotine keramike u filistejskom Gatu na koju su bila upisana imena slična Golijatovom. U prvoj knjizi Samuela, piše: “Na glavi je imao mjedenu kacigu, obučen je bio u ljuskav oklop … Na nogama je imao mjedene nogavice, a na ramenima mjedenu sulicu.”

Haaretz primjećuje: “Sada, ako je priča izmišljotina iz 7. ili 6. stoljeća prije nove ere, napisana stotinama godina poslije događaja, autor ne bi imao pojma kako su ratnici bili odjeveni u ranijem brončanom dobu. … Ukratko, Golijat je očito nosio suvremenu opremu brončanog doba, pisari su postojali ubrzo nakon njegovog, a moguće i u njegovo vrijeme i bibijski opisi odgovaraju drugim drevnim tekstovima koji navode vojske predvođene šampionima, a ne kao neosobne institucije u kasnijim tekstovima. … Ispravan opis opreme ratnika iz brončanog doba otvara mogućnost da je sijećanje prenašano tijekom nekoliko stoljeća, zasigurno uljepšano, ali istinito u svojoj srži.”