WALSH: Republikanci nisu defundirali Planirano roditeljstvo niti nikad neće. Evo zašto.

Matt Walsh

Wikimedia Commons

U ponedjeljak, sudac Kavanaugh pridružio se Robertsu i (ostalim) liberalima na klupi kako bi zaštitili financiranje Planiranog roditeljstva. Na temelju primjedbi sudaca Thomasa, Alita i Gorsucha, odlučeno je da Vrhovni sud neće razmatrati slučaj mogu li države ukinuti financiranje konglomerata za ubijanje djece. Dvije presude nižih sudova, koje zahtijevaju od država nastavljanje financiranja pobačajnog biznisa, ostale su važeće.

Slobodno možemo reći da su šanse za preokretanje presude Roe protiv Wade upravo zadobile težak udarac, a ionako nisu bile prevelike. Ako Kavanaugh ne želi razmotriti slučaj financiranja Planiranog roditeljstva, sumnjam da bi želio razmotriti slučaj koji bi izazvao pravo na pobačaj. Još je uvijek prerano reći sa sigurnošću, no republikanci su možda zamijenili Kennedyja s drugim Kennedyjem, što bi označilo jednu od najvećih propuštenih prilika u modernoj političkoj povijesti.

Republikanci su prilično sposobni za propuštanje prilika, pogotovo što se tiče pitanja pobačaja. Uostalom, upravo su završili svoje dvogodišnje razdoblje u kojem su kontrolirali oba kongresna doma i Bijelu kuću i u niti jednom trenutku nisu uspjeli defundirati Planirano roditeljstvo. Kažem “nisu uspjeli”, ali zapravo bi “niti jednom nisu čak ni ozbiljno pokušali” bio mnogo bolji opis. Imali su svu moć i nula isprika, pa opet nisu bili u stanju dovršiti jednostavan i moralno neophodan čin prekidanja cjevovoda koji pumpa stotine milijuna dolara poreznih obveznika u instituciju koja godišnje ubije 330.000 ljudskih bića. Republikanci također nisu uspjeli započeti gradnju zida ili opozvati Obamacare ili uravnotežiti proračun. Hej, barem su nam dali one minorne porezne olakšice.

No, ipak bi neke dobre stvari mogle proizaći iz ovog nevjerojatnog neuspjeha. Nadam se da će to biti trenutak buđenja za one zbunjene konzervativce koji još uvijek djeluju pod pretpostavkom da je “Velika stara stranka” stranka “pro-života”. Ona nije ništa takvo. Stranka pro-života ne bi trebala nikakve poticaje da zaustavi financiranje pobačajne industrije. Ona bi prvi dan obavila taj posao da bi potom prešla na izglasavanje zakonodavstva koje bi ponudilo izravniju zaštitu nerođenima. Republikanska stranka, unatoč svoj moći koju je posjedovala, nije učinili niti jednu od tih stvari.

Zašto? Pa, uvijek je isto na stvari za republikance: kukavičluk i nepoštenje. Oni su kukavice jer se boje plimnog vala impotentnog bijesa koji bi krenuo prema njima kad bi kojim slučajem ikada napravili nešto pro-života. A nepošteni su jer, suprotno neuvjerljivim govornim točkama koje izbacuju, oni zapravo ne žele zabraniti pobačaj ili zaustaviti njegovo financiranje. Kad bi ikad riješili problem, oni ne bi mogli koristiti taj problem u svojim kampanjskim govorima. Ne znam što većina njih osobno osjeća prema samom pobačaju, ali prilično je jasno da vole to pitanje. Oni znaju da bez obzira koliko često nas izdaju, mi ćemo se uvijek iznova vraćati, davati im podršku, uvijek s očajnom i mizernom nadom da će za promjenu učiniti nešto.

Mislim kako je vrijeme da napustimo tu nadu.