Kakvi su izgledi republikanaca da zadrže Senat i Dom? Evo posljednjih brojki.

James Barrett

Screenshot: YouTube/Fox News

Dakle, kakvi su izgledi da republikanci zadrže kontrolu nad Domom i Senatom? Analizu je prema najnovijim anketama napravio Nate Silver.

Senat sve više izgleda kako će ostati pod kontrolom republikanaca, koji trenutačno imaju 50 “sigurnih” mjesta u Senatu i lagano vodstvo u 3 od 6 “neriješenih” utrka, prema prosjeku ključnih anketa Real Clear Politics. Prema Silverovom FiveThirtyEight, republikanci imaju šansu 5 od 6 (82,4%) zadržavanja kontrole u Senatu, što demokratima daje samo 1 od 6 šansu (17,6%) preuzimanja Senata.

Silver predviđa da će republikanci imati 52 mjesta, a demokrati 48, što bi bilo jedno više od potrebnih 51 za držanje većine u Senatu. Silver trenutačno daje republikancima 80% šanse za dobivanje do četiri mjesta ili gubitka dva i samo 10% šanse da dobe više od četiri ili izgube više od dva mjesta.

Pošto se čini kako im Senat polako izmiče, demokrati sve više gledaju prema Domu kao svojoj najboljoj šansi da barem jednu komoru Kongresa uzmu iz ruku Republikanske stranke. I, za razliku od Senata, šanse demokrata da to učine su prilično dobre. Zapravo, one su gotovo jednake kao šanse republikanaca da zadrže Senat.

Prosjeci anketa Real Clear Politics trenutačno pokazuju da demokrati kontroliraju 205 mjesta (sveukupno ima 435 mjesta – op. a.) koja su “sigurno” plava, uključujući 14 koja će “vjerojatno” otići njima i 18 koja “naginju” demokratima. Republikanci trenutačno imaju 199 “sigurnih” mjesta (19 vjerojatnih i 26 naginjućih). Ako su te brojke realne, to bi značilo da demokrati trebaju samo 13 od 31 neriješenog mjesta kako bi zadobili potrebnu većinu od 218 mjesta u Domu. U međuvremenu, republikanci moraju osvojiti 19. Jedina stvar koja bi mogla ići republikancima u korist jest da 29 od 31 mjesta trenutačno drže republikanci.

Nakon obrade svih najnovijih brojki, FiveThirtyEight je u srijedu postavio izglede dramatično na stranu demokrata. Prema Silverovoj analizi, demokrati imaju 5 od 6 šansi (84%) za preuzimanje kontrole nad domom, dok republikancima ostaje samo 1 od 6 šansi (16%). To je oko 10 bodova bolji rezultat za demokrate nego od prije dva tjedna, ali otprilike na istom mjestu na kojem su se nalazili sredinom rujna.

Silver predviđa da će najvjerojatniji ishod biti 234 mjesta za demokrate i 201 za republikance. On daje demokratima 10% šanse da osvoje više od 60 mjesta, kao i 10 posto šanse da osvoje manje od 19 mjesta. Demokrati tako imaju 80 posto izgleda da osvoje 19 do 60 mjesta, a prema njegovim modelima, najvjerojatnije će osvojiti oko 38 mjesta.