HBO nije presretan zbog Trumpovog memea

Ashe Schow

Screenshot: Twitter

HBO, mreža koja emitira “Igre prijestolja”, nije prezadovoljna zbog tweeta predsjednika Donalda Trumpa na kojem se nalazi njegova fotografija s riječima “Sankcije dolaze 5. studenog”, napisanih fontom koji se koristi u popularnoj TV seriji.

Tweet je referenca na sankcije koje će Trumpova administracija nametnuti Iranu, nakon što je predsjednik ukinuo sporazum s Iranom Obamine administracije.

No, budući da je meme tweetao Trump (koji najvjerojatnije to nije učinio sam), HBO je morao signalizirati vrlinu. U odgovoru na Trumpov meme, službeni Twitter račun HBO-a postavio je pitanje: “Kako se veli zloupotreba zaštitnog znaka na jeziku Dothrakija?”, što je referenca na jezik fiktivnog naroda u “Igri prijestolja” poznatog kao Dothraki.

Mreža je u petak objavila priopćenje u Talking Points Memo, u kojem ocrnjuje predsjednikov tweet. HBO je rekao da nikad nije dopustio Trumpu korištenje svog zaštitnog znaka i “da bi radije želio” da se fraza “Zima dolazi” ne koristi za politiku u stvarnom svijetu.

“Nismo bili svjesni ove poruke i radije bismo željeli da se naš zaštitni znak ne zloupotrebljava u političke svrhe”, navodi se u priopćenju.

Naravno, ovo signaliziranje vrline nije bilo prisutno u HBO-u kad je predsjednik Barack Obama koristio seriju za politički meme.

Tamo 2014. godine, službeni račun Bijele kuće objavio je fotografiju pod naslovom “Westeros krilo”, na kojoj su se nalazili Obama, potpredsjednik Joe Bide i nekolicina savjetnika. Obama je prikazan na tronu iz “Igre prijestolja”.

HBO nije imao problema kad je Obama koristio show kao meme. Obama je bio obožavatelj serije i dozvoljeno mu je gledanje cijele 6 sezone prije nas kmetova, tako da nije čudno što mreža nije ništa rekla o njegovom korištenju memea.

Tvrtke mogu birati tko može, a tko ne može koristiti njihove zaštitne znakove, ali je prilično očito što zapravo govore ovom izjavom protiv Trumpovog korištenja popularnog memea iz serije.

Samo da se zna, ne postoji izravan prijevod za “zlouporabi zaštitnih znakova” na jeziku Dothrakija, ali siromašni, grubi prijevod mogao bi biti nešto poput “zifichelat dirge” (ukrasti misao ili ideju).