Demokrati osvojili Dom

Jack Crowe

Screenshot: YouTube/The B1M

Demokrati su po prvi puta u osam godina osvojili većinu u Zastupničkom domu.

Kapitalizirajući na valu anti-Trump raspoloženja u prigradskim četvrtima diljem zemlje, demokrati su preuzeli 26 republikanskih mjesta, nadmašivši tako prag od 23 mjesta koja su im bila potrebna kako bi preuzeli većinu.

Anti-Trump raspoloženje među školovanim, bijelim biračima bio je očit na sjeveru Virginije, u predgrađima Washingtona, gdje je dosadašnju republikansku zastupnicu Barbaru Comstock pobijedila demokratska izazivačica Jennifer Wexton. Wexton je uspješno vezala Comstock uz predsjednika Trumpa, snažno se usredotočivši na nacionalna pitanja poput percipiranog anti-imigrantskog osjećaja administracije kako bi oslikala svoju protivnicu kao van dodira sa svojim biračima koji su nadmoćno glasali za Hillary Clinton 2016. godine.

Sličan scenarij odigrao se u predgrađima Denvera, gdje je demokrat Jason Crow porazio dosadašnjeg republikanskog zastupnika Mikea Coffmana. Demokrati su također izašli kao pobjednici u ključnim utrkama za Dom u Pennsylvaniji, New Jerseyju i na Floridi.

Trumpovi republikanski kritičari su privatno i javno ukorili predsjednika zbog snažnog oslanjanja na anti-imigracijsku poruku u danima prije izbora. Iako je predsjednik navodno vjerovao da će se njegov pristup isplatiti u ruralnim državama s ranjivim mjestima u Senatu, kritičari tvrde da je to još više otuđilo birače u predgrađima koje su republikanci trebali kako bi zadržali svoju većinu.

Vođa manjine, Nancy Pelosi, za koju se smatra kako će preuzeti čekić, obećala je da će prioritizirati kontrolu oružja i antikorupcijsko zakonodavstvo. Od njezine novo formirane većine također se očekuje da će napasti predsjednika s višestrukim istragama o mogućim prekršajima prijavljivanja prihoda i ometanja pravde, što će vjerojatno zahtijevati od predsjednika Trump da podnese svoje porezne prijave pod prijetnjom sudskog naloga.

I dok je ona očekivani favorit, očekuje se da će Pelosi vidjeti izazov od strane članova kongresnog Crnog kluba, kao i mlađih, progresivnijih zastupnika koji su optužili svoje starije kolege da odbijaju dijeliti vlast.

Jedan od glavnih uzroka podjele unutar demokratskog kluba jest odbijanje Pelosi da pokrene postupak za opoziv predsjednika Trumpa. Pelosi i vođa senatske manjine Chuck Schumer do sada su se odupirali pozivima svojih kolega da prvom prilikom pokrenu opoziv, pozivajući umjesto toga na suzdržanost i smirenost.