WALSH: Demokrati su preuzeli kontrolu nad Domom. Evo zašto bi to mogla biti odlična vijest za Trumpa.

Matt Walsh

Screenshot: YouTube/Fox News

Plavi val nikada nije došao. Demokrati su dobili 28 mjesta u Domu, manje od polovice onoga što su republikanci stekli na izborima 2010., a izgubili su nekoliko mjesta u Senatu. Štoviše, tri njihove nadolazeće zvijezde — Beto O’Rourke u Teksasu, Andrew Gillum na Floridi i Stacey Abrams u Georgiji — izgubili su usprkos milijunima dolara potrošenih u kampanji i svesrdnoj podršci medija.

Ipak, imaju Dom. To će, prema mojem mišljenju, zasigurno biti loše za zemlju. To znači dvije godine blokiranja i disfunkcije, čak i gore od blokiranja i disfunkcije koje je dosad mučilo našu vladu. Ali postoji i velika mogućnost da se sinoćnji rezultati pokažu vrlo korisnima predsjedniku Trumpu. On je možda već sada zaslužio ponovni izbor 2020., izgubivši Dom 2018.

Demokrati su jasno izložili svoje planove. Oni će sljedeće dvije godine provesti pokretanjem istraga i mahati svojom moći sudskih naloga u otvorenom pokušaju rješavanja političkih vendeta. Očigledno je prva stavka na njihovoj listi Trumpova porezna prijava. Njihov krajnji cilj je njegov opoziv, a nemam nikakve sumnje da će krenuti prema tom cilju čim prije moguće.

Neće si moći pomoći. Neće se moći usredotočiti na ništa drugo osim na razmontiravanje Trumpove agende i njegovo osobno uništenje. To je jedna stvar koja ih zanima i jedna stvar koju njihova baza zahtijeva od njih. To može dovesti do jednog od ova dva rezultata:

1) Iskopati će nešto pogubno za Trumpovu administraciju i naposljetku ga uspjeti srušiti s vlasti.

2) Provesti će dvije godine zauzeti lovom na vještice i nikad neće uspjeti naći ništa posebno inkriminirajuće. U najboljem slučaju uspjeti će osramotiti Trumpa otkrivajući činjenicu da nije bogat koliko je to tvrdio (činjenica koja je već prilično dobro utemeljena) i praveći ostala slična antiklimaktična otkrića.

Ne mogu sa sigurnošću reći koja će se od te dvije opcije ostvariti, ali pametna oklada bila bi na ovo potonje. A ako se to ostvari, birači će se gotovo sigurno potruditi da Veliki inkvizitori plate vrlo visoku cijenu 2020. Demokrati su već platili visoku cijenu i vjerojatno upropastili svoje šanse za preuzimanje Senata kad su sav ulog stavili na klevetničku kampanju protiv Kavanaugha i naposljetku ostali praznih ruku. Njihova kampanja protiv Trumpa bit će deset puta intenzivnija i trajat će dvije godine umjesto dva tjedna.

Ako njihov križarski rat protiv Trumpa ne urodi plodom poput onog križarskog rata protiv Kavanaugha, teško je zamisliti koliko će se iscrpljeno i mučno osjećati biračko tijelo 24 mjeseci od sada. Trump možda uopće neće trebati kampanju. Nancy Pelosi će se sama potruditi za njegov reizbor.