CURL: 26 izgubljenih mjesta republikanaca u Domu ne znači ‘plavi val’

Joseph Curl

Screenshot: YouTube/CNBC

New York Times je u srijedu ujutro rekao da su demokrati osvojili 26 mjesta u Domu. Dakle, jesu li izbori u utorak bili referendum o prve dvije godina predsjednika Trumpa u uredu?

Izlazne ankete kažu ‘da’, barem prema CBS-u. “Gotovo dvije trećine tih birača izjavilo je da je gosp. Trump bio faktor. Jedna trećina onih koji su glasali za Dom, rekla je da je to učinila u znak podrške. Četiri od 10 glasača dalo je svoj glas kako bi mu se suprotstavilo. Samo jedna trećina rekla je da on nije igrao ulogu u njihovom glasu”, izvijestila je liberalna mreža.

Ako pratite rezultat kod kuće, to je 58% onih koji su rekli da su podržavali Trumpa ili da nije imao nikakvog utjecaja, dok je 40% reklo kako je njihov glas bio u opoziciji.

Evo poante: Stranka koja ima predstavnika u Bijeloj kući gotovo uvijek gubi mjesta (ponekad puno). Demokratska stranka predsjednika Obame izgubila je nevjerojatna 63 mjesta 2010. godine, nakon što je Kongres izglasao Zakon o pristupačnoj zdravstvenoj skrbi (Obamacare). A te godine, CBS je također svalio krivnju isključivo na čovjeka u Bijeloj kući.

“Gosp. Obama dokazao je kako je izravno odgovoran za rezultate izbora 2010.”, izvijestio je CBS News dan nakon izbora 2010. “Pedeset pet posto birača nije odobravalo način na koji predsjednik obavlja svoj posao, uključujući 58 posto nezavisnih. Od onih koji ne odobravaju Obamu, 86 posto glasalo je za republikanskog kandidata. Štoviše, 37 posto birača ukupno, kao i 37 posto nezavisnih, tvrdilo je da je razlog za njihov glas bio izražavanje protivljenja gosp. Obami.”

Ali CBS je naveo nekoliko drugih čimbenika: “Demokratska baza je ostala kod kuće”, “Nezavisni su skrenuli desno” i “Neodobravanje učinka Obame i Kongresa”.

Štoviše, gospodarstvo — za koje se predsjednici okrivljuju kad je loše i uzimaju zasluge kad je dobro — bilo je također ogroman čimbenik. “Nigdje se to nezadovoljstvo nije moglo osjetiti više nego kod gosp. Obame i njegovog rukovanja gospodarstvom, pitanje koje je 62 posto biračkog tijela smatralo najvažnijim”, rekao je CBS.

Ali to je ono što je čudno u 2018.: Gospodarstvo je nezaustavljivo, a opet izlazne ankete otkrivaju da “za razliku od prošlih izbora za Kongres, samo 1 od 5 birača izrazilo je mišljenje da je gospodarstvo najvažnije pitanje ovogodišnjih izbora”. Na primjer, predsjednik Clinton osvojio je 5 mjesta više na izborima 1998., kad je internet bio u snažnom porastu, usprkos njegovom tekućem seksualnom skandalu.

Predsjednici su gotovo uvijek gubili mjesta na izborima na Kongres. Franklin je izgubio 72 mjesta u Domu 1938. i 45 1942. godine. Harry Truman izgubio je 82 mjesta u svoja dva izbora za Kongres, a Dwight Eisenhower 66. Lyndon Johnson je izgubio 47 mjesta, Gerald Ford 48, Ronald Reagan 31, Bill Clinton 54 u svojim prvim izborima 1994., George W. Bush 30 u svojim drugim izborima 2006., a Barack Obama sveukupno 76 u svoja dva izbora za Kongres.

Obamini gubici bili su još dublji. Kad je preuzeo ured predsjednika 2009., demokrati su kontrolirali oba državna zakonodavna tijela. Kad je napustio ured, demokrati su kontrolirali samo 13 država, a Demokratska stranka izgubila je ukupno 14 guvernerskih i 816 zakonodavnih mjesta tijekom njegovog boravka u uredu, više nego ijedan predsjednik još od Eisenhowera, prema izvještaju Nacionalne konferencije državnih zakonodavnih tijela.

Dakle, kako stvari stoje, gubitak od 26 mjesta nije “plavi val”. Republikanska stranka i dalje kontrolira Senat, a ako demokrati ustoliče zastupnicu Nancy Pelosi na mjesto nove predsjednice Doma, Trump će 2020. dočekati u povoljnoj poziciji.