Komičar Norm Macdonald tweetao o kršćanstvu, a ljevičari to ne mogu podnijeti

Emily Zanotti

Screenshot: YouTube/Larry King

Norm Macdonald je vjerojatno najpoznatiji kao komičar, ali očito je i dubokoumni filozof, koji je namjeravao masama objasniti propadanje i pad Zapadne civilizacije. Samo Norm Macdonald za tu priliku koristi Twitter.

U četvrtak ujutro, imao je poruku o prosvjetiteljstvu koja je istodobno bila šokantna (jer je došla od Norma MacDonalda) i potakla na razmišljanje.

Macdoland očigledno aludira na preokret u umjetnosti od imitacije i prikazivanja svetog na humanističke post-modernističkog svijeta. U načinu govora skeča Saturday Night Live Norm Macdonaldove ere, to su neke duboke misli.

Ali, kao što je uobičajeno za duboke misli, Normovi pokušaji hvale kršćanstva smeli su i zbunili društvene medije. A ljevičari, uvijek budni zbog mogućnosti da će netko iz zabavne industrije možda okrenuti leđa “grupnom mišljenju”, su naročito ostali zbunjeni. Ali i razjareni.

Pogotovo oni antireligiozni.

Naravno, većini Normovih kritičara nije sasvim jasno što je prosvjetiteljstvo bilo ili tko je zapravo odgovoran za napretke koje pripisuju post-srednjevjekovnom svijetu. Znanje — i kad smo već kod toga, znanstvena metoda — stoljećima su čuvali članovi vjerskih redova. Moderna znanost i medicina nisu rođeni u Francuskoj sredinom 1700-ih.

Postalo je čak i čudnije.

A zatim i “budnije”.

Izlaganjem vlastitog neznanja pred-prosvjetiteljstva, isti kritičari potvrdili su Macdonaldovu poantu da je odmak od duhovne misli i dubljeg značenja imao strahovito štetan učinak na čovječanstvo.