Sacré Bleu: Macronova popularnost pala na 25%

Paul Bois

Screenshot: YouTube/RTL - Toujours avec vous

Čini se kako je nazivanje nacionalizma “izdajom” dok globalistički etos guta tvoju zemlju brže nego Gerard Depardieu proguta desetak kroasana, ne potiče entuzijazam u javnosti.

Prema Agence France Presse, francuski predsjednik Emmanuel Macron vidio je snažan pad u popularnosti. Pad na 25% odobravanja došao je ubrzo nakon masovnih prosvjeda protiv visokih cijena goriva u zemlji.

“Anketa istraživačke skupine Ifo objavljena je u Journal du Dimanche dan nakon prosvjeda “žutih prsluka” protiv visokih cijena goriva čiji rezultati predstavljaju sve veću frustraciju s 40-godišnjim predsjednikom”, navodi AFP. “Rezultati medijski popraćene ankete pokazali su ukupni pad od četiri boda u studenom u odnosu na prethodni mjesec, sa samo četiri posto ispitanika koji su izjavili da su “jako zadovoljno” s Macronovom izvedbom, dok je 21 posto “većinom zadovoljno”.

Od anketiranih, 34% njih je “uglavnom nezadovoljno” s Macronom, dok je 39% “vrlo nezadovoljno”.

Iako brojevi zasigurno ne izgledaju dobro za Macrona, on nije izuzetak. Zapravo, francuski glasači postaju sve nezadovoljniji sa svojim vođama nakon što su izabrani na dužnost. Macronovi prethodnici Francois Hollande i Nicolas Sarkozy osjetili su ovu otrežnjujuću lekciju. Francois Hollande, socijalistički predsjednik još uvijek drži rekord za najniže odobravanje u povijesti Pete Francuske Republike, pao je na sramotnih 4% pri kraju svog mandata.

Glavni uzroci Hollandeovog pada nesumnjivo su bili vezani na niz terorističkih napada koji su potresli Francusku tijekom migrantske krize, kad su brojne islamske izbjeglice ušle u Europu iz Sirije i ostalih dijelova Bliskog istoka. U jednom trenutku tijekom izbora 2016., Hollande je rekao da ga je Trumpova retorika prema muslimanima zgrozila.

Hollande je osudio Trumpove komentare kao “štetne i ponižavajuće”, upozoravajući ljude da će sama demokracija umrijeti ako ga Amerikanci odaberu za predsjednika.

“Demokracija je također u pitanju, jer vidimo sve više i više ljudi koje mami autoritarizam”, rekao je Hollande. “Ako američki narod odabere Trumpa, to će imati globalne posljedice jer je SAD globalna ekonomija.”

Macron je možda na putu da krene Hollandeovim putem ukoliko zadrži svoj antinacionalistički stav. Prošli tjedan, tijekom ceremonije kod Trijumfalne kapije u Parizu povodom obilježavanja 100. godišnjice završetka I. svjetskog rata, Macron je osudio nacionalizam kao “izdajom patriotizma”.

“Patriotizam”, rekao je Macron, “je u potpunosti suprotan nacionalizmu: Nacionalizam je izdaja patriotizma. Stavljanjem svojih interesa na prvo mjesto, ne mareći za druge, mi brišemo najdragocjeniju stvar koju nacija može imati, ono što je drži na životu: njezine moralne vrijednosti.”

U isto vrijeme dok Macronove brojke padaju, njemačka kancelarka Angela Merkel najavila je da neće tražiti ponovni izbor u vrijeme kad imigrantsko pitanje postaje vruća tema u njezinoj zemlji. Drugi politički stručnjaci kažu da je Merkel postala “hroma patka” koja će možda otići s pozicije prije 2021. godine.