Planovi ‘osnovnog dohotka’ demokrata vjerojatno bi uništili radnu etiku primatelja, tvrdi trust mozgova

Joseph Curl

Demokrati se zalažu da sve bude besplatno. Senator Bernie Sanders nudi besplatno školovanje. Zastupnica Alexandria Ocasio-Cortez zagovara besplatnu zdravstvenu zaštitu. Ali senatori Cory Booker i Kamala Harris otišli su jedan korak dalje: Oni promiču besplatan novac.

Plan, naširoko poznat kao “univerzalni osobni dohodak” (UBI) redistribuirao bi novac od Amerikanaca koji rade građanima s niskim prihodima. Harris, koja kao i Booker želi sudjelovati u utrci za predsjednika 2020., predstavila je prošli tjedan plan koji bi davao obiteljima s godišnjim prihodima manjim od 100.000 dolara do 500 dolara mjesečno ili 6.000 dolara godišnje. Pojedinci koji zarađuju manje od 50.000 dolara dobili bi do 250 dolara mjesečno od vlade.

“Amerikanci rade više nego ikad, ali stagnacija plaća znači da ne mogu održati korak s povećanjima troškova života”, rekla je Harris u izjavi o svom prijedlogu zakona, nazvanog Zakon o podnošljivih prihodima za današnje obitelji (Livable Income for Families Today (LIFT) Act). “Trebali bismo vratiti novac natrag u džepove američkih obitelji kako bismo se pozabavili povećanim troškovima dječje skrbi, stanovanja, školarina i ostalim troškovima”, rekla je Harris.

No, Vijay Menon iz Heritage Foundation navodi da UBI ima štetan utjecaj na radnu etiku.

“To je već prije iskušano — i rezultati nisu bili lijepi”, napisao je Menon, ističući da su između 1968. i 1980. bila četiri “slučajna, kontrolirana ispitivanja u šest država namijenjena testiranju negativnog poreza na dohodak. Slično univerzalnom osobnom dohotku, negativni porez na dohodak jamči minimalni dohodak, koji se postupno ukida kako se zarada povećava.”

… Planeri eksperimenta nadali su se da će minimalni dohodak potaknuti rad. Ali njihove najgori strahovi su se ostvarili kad su rezultati pokazali upravo ono suprotno.

Procjene eksperimenta pokazale su da je negativni porez na dohodak smanjio “željeno radno vrijeme za 9 posto kod muževa, 20 posto kod žena i 25 posto u kućanstvima u kojima su žene glave obitelji.”

Za samce koji nisu bili glave kućanstava tijekom eksperimenta, smanjenje radnih sati u tjednu iznosilo je nevjerojatnih 43 posto.

Ako su primatelji izgubili posao tijekom eksperimenta, imali su znatno dulja razdoblja nezaposlenosti u usporedbi s ne-primateljima — više od dva mjeseca dulje za muževe, gotovo godinu dana dulje za žene, a još dulje za samohrane majke.

Za svakih 1.000 dodatnih beneficija, ostvareni dohodak se u prosjeku smanjio za 660 dolara, što znači da bilo potrebno 3.000 dolara u vladinim beneficijama za povećanje neto prihoda od 1.000 dolara.

Ove studije također su jasno pokazale da je primanje bezuvjetne pomoći, a ne postepeno ukidanje beneficija, dovelo do smanjenog radnog napora.

U zaključku, Menon piše: “Politika bi trebala biti osmišljena da nagrađuje rad, a ne da ga zamijeni.”

“Dokazi iz eksperimenta negativnog poreza na dohodak snažno sugeriraju da bi sveobuhvatni univerzalni osobni dohodak značajno smanjio rad i povećao zavisnost”, napisao je Menon.

Usput, ti “besplatni” programi nose nevjerojatne cijene. Sandersov plan za besplatno školovanje svih studenata koštao bi 75 milijardi poreznog novca. Plan Ocasio-Cortez za “besplatnu” zdravstvenu zaštitu koštao bi 32,6 trilijuna dolara tijekom 10 godina, prema novoj studiji.

Bookerov prijedlog objavljen prošlog mjeseca, koji bi stvorio “prigodne račune” za djecu roditelja s niskom prihodima, koštao bi američke porezne obveznike najmanje 60 milijardi dolara godišnje.