BROWN: Trumpovi komentari o pobačaju u Govoru o stanju nacije bili su povijesni

Michael Brown

Screenshot: YouTube/The White House

Mogli bismo u jednoj riječi sažeti razlog zašto su mnogi evangelici glasali za Donalda Trumpa: pobačaj. Stoga je vrlo važno da je Trump učinio ono što bi se moglo opisati kao najjačom izjavom pro-života ikad u svom Govoru o stanju nacije.

Godine 2003., predsjednik George W. Bush govorio je protiv djelomičnog pobačaja, rekavši: “Brigom o djeci kojoj su potrebni mentori, kao i za ovisne muškarce i žene kojima je potreban tretman, mi gradimo dobrodošlije društvo — kulturu koja cijeni svaki život. A u tom pokušaju ne smijemo zanemariti one najslabije među nama. Molim vas da zaštitite djecu u samom trenutku njihova rođenja i prekinete praksu djelomičnog pobačaja.”

No, Trump je digao stvari na novu razinu optuživši slavljeničko raspoloženje nakon donošenja novog zakona o pobačaju u državi New York te infanticidne komentare guvernera Virginije Northama. Predsjednik nije birao riječi.

Rekao je: “Ne možemo zamisliti veći kontrast od prekrasne slike majke koja drži svoje novorođenče i jezivih prikaza koje je naša nacija vidjela posljednjih dana. Zakonodavci u New Yorku oduševljeno su klicali nakon usvajanja zakona koji bi dozvolio da se beba iščupa iz majčine utrobe nekoliko trenutaka prije rođenja. To su žive, osjećajne, lijepe bebe koje nikada neće dobiti priliku podijeliti svoju ljubav i snove sa svijetom. A onda smo imali slučaj guvernera Virginije kad je doslovno izjavio da će ubiti dijete nakon rođenja.”

Dakle, najprije je pozvao na majčinske instinkte, a potom to usporedio s bezdušnošću zakonodavaca koji su s otvorenim oduševljenjem slavili brutalni novi zakon o pobačaju te opisao stajalište guvernera Northama onim što doista jest: davanje roditeljima pravo na “pogubljivanje djeteta nakon rođenja”.

Bio je to značajan trenutak u povijesti pro-život pokreta.

Nastavio je: “Kako bih obranio dostojanstvo svake osobe, tražim od Kongresa da donese zakon kojim će se zabraniti kasni pobačaj djece koja mogu osjetiti bol u majčinoj utrobi. Radimo zajedno kako bismo izgradili kulturu koja njeguje nevini život. I ponovno potvrdimo temeljnu istinu: sva djeca — rođena i nerođena — su napravljena na svetu Božju sliku.”

Ponavljam: Ovo je bio povijesni trenutak.

Predsjednik je govorio o osobnosti djeteta u utrobi, izjavljujući time da ono nije samo nakupina stanica. Govorio je o sposobnosti djeteta da osjeti bol, naglašavajući okrutnost pobačaja. Govorio je o nerođenom kao o “nevinom životu”, podsjećajući nas na nepravdu pobačaja. A potom je govorio o svoj djeci — unutar i izvan utrobe — kao napravljenoj prema svetoj Božjoj slici.

Je li Trump jednostavno “igrao” za svoju bazu? Je li pokušao okupiti svoje trupe za 2020.? Je li zvučao religiozno iako uopće nije takav?

Možda. Možda je jednostavno govorio ono što njegovi birači žele čuti.

No, čak i u tom slučaju, to bi još uvijek bilo vrlo značajno, s obzirom na moć predsjednikove propovjedaonice.

Ali istina je da je Trump svoje riječi podupro djelima.

Imenovao je pro-život suce na sudove.

Potpisao je pro-život zakone.

I bio je dosljedan u tom stavu tijekom cijelog svog predsjedništva.

U tom pogledu, da li uistinu misli ono što govori i radi je sporedno. Ono što je bitno jest da i govori i radi.

Stoga nije iznenađujuće da je došlo do trenutne liberalne negativne reakcije na komentare, s Lydijom O’Connor iz Huffington Posta, koja je objavila: “Trump se okreće apsurdnom prikazivanju pobačaja u Govoru o stanju nacije”.

“Predsjednik je tvrdio da bi novi zakon države New York dozvolio ‘čupanje bebe iz majčine utrobe nekoliko trenutaka prije rođenja’.”

O’Connor odbacuje Trumpove navode, pišući: “Ono što zakon omogućava je širi pristup pobačaju nakon 24 tjedana trudnoće ženama koje nose fetus koji ne može živjeti van utrobe. Ranije je postupak u toj fazi trudnoće bio dostupan samo ženama kojima je ugroženo zdravlje.”

Kao prilog tome, prilaže poveznicu na drugi članak koji navodi da “Pod novim zakonom … žene mogu dobiti pobačaj nakon 24 tjedana ako je njihovo zdravlje ugroženo ili ako fetus nije održiv.”

Dakle sama poveznica koju je O’Connor priložila u suprotnosti je s njezinim argumentom i opravdava Trumpovo slikovito izlaganje: Sve do trenutka rođenja, ako se pobačaj smatra neophodnih za majčino zdravlje, može se izvršiti.

Zašto ne priznati to?

Zašto ne to slaviti, poput zakonodavaca u New Yorku?

I, u duhu “ženskih prava”, što ima veze da li je beba pobačena s 8 ili s 30 tjedana? Što nije u redu s Trumpovim prikazom ako se dijete još uvijek nalazi u maternici?

Ovog trenutka, sa sve većom militantnosti zagovornika pobačaja, pokret pro-života je svježe mobiliziran.

A uloge predsjednika Trump i potpredsjednika Pencea također su bile i više nego značajne, s Penceom koji se prošlog tjedna osobno obratio javnost na skupu pro-života, dok je Trump to učinio na daljinu.

Pence je također napisao žestoki odgovor na primjedbe guvernera Northama, koje je okarakterizirao kao “moralno neoprostive i zle”.

U tom kontekstu, važnost Trumpovih komentara u Govoru o stanju nacije teško se mogu prenaglasiti, ističući zašto su mnogi evangelici glasali za njega.

Kako bi danas stvari izgledale drugačije da je Hillary Clinton predsjednica.

Dr. Michael Brown je konzervativni radijski voditelj, autor, profesor i poznati pobornik mesijanskog judaizma.