Ljevičari bijesne na Trumpa zbog korištenja suzavca protiv ilegalnih imigranata. Obama to je svojedobno činio jedanput mjesečno.

Hank Berrien

Tijekom vikenda, ljevičari su udruženim snagama napadali predsjednika Trumpa zbog korištenja suzavca protiv ilegalnih imigranata koji su pokušali ilegalno ući u Sjedinjene Države. Među Trumpovim kritičarima našla se i senatorica iz Kalifornije, Dianne Feinstein, koja je frktala: “Zastrašujuće je vidjeti kako se suzavac koristi protiv majki i male djece koja traže utočište u Sjedinjenim Državama. To nije ono što bi Amerika trebala biti.”

Ali ne samo da je Trumpov prethodnik, bivši predsjednik Barack Obama, koristio suzavac protiv onih koji su ilegalno pokušavali ući u zemlju, Obamina administracija je to činila u mnogo navrata.

Washington Times, oslanjajući se na podatke prikupljene od Ministarstva domovinske sigurnosti, istaknuo je da je tijekom određenih razdoblja Obaminog mandata, taj isti suzavac korišten više nego jednom mjesečno. Times je napisao:

Ured za carinu i graničnu patrolu upotrijebio je od 2010. 2-klorobenziliden malononitrila ili CS-a i aktivirao ga 26 puta u 2012. i 27 puta 2013. godine. Korištenje je nakon toga palo, ali je još uvijek 2016., posljednje godine Obaminog mandata, aktivirano u 3 navrata. Godine 2017., koja se dijeli između gosp. Obame i gosp. Trumpa, upotreba CS-a je ponovno porasla da bi konačno dosegla 29 aktiviranja u fiskalnoj godini 2018., koja je završila prije dva mjeseca, prema podacima Ureda koje je pregledao Washington Times.

Times je dodao da je papreni sprej korišten od strane graničnih vlasti 151 put; od toga 43 puta u fiskalnoj godini 2018.

Brandon Judd, predsjednik Nacionalno vijeća za graničnu patrolu, odgovorio je Trumpovim kritičarima rekavši CNN-u: “Politika koju trenutačno koristimo je politika Obamine administracije i korištena je 2013. na istom graničnom prijelazu. Činjenica je da nam politika koju je napisala Obamina administracija omogućuje korištenje suzavca kako bi raspršili mnoštvo koje je bilo vrlo opasno.”