Laura Loomer se vezala lisicama za sjedište Twittera u New Yorku kako bi prosvjedovala protiv baniranja i cenzure

Amanda Prestigiacomo

U četvrtak, samoproglašena istražiteljska novinarka i aktivistica Laura Loomer privezala se lisicama za ulazna vrata Twitterovog sjedišta u New York Cityju kako bi prosvjedovala protiv kompanijine nedosljedne politike “govora mržnje” i nedavnog baniranja s platforme.

“Bacila sam ključ i nalazim se ovdje u ime milijuna konzervativaca koje su cenzurirali [Twitterov izvršni direktor] Jack Dorsey i [Facebookov izvršni direktor] Mark Zuckerberg”, rekla je Loomer tijekom prosvjeda.

Loomer je na svom kaputu nosila žutu Davidovu zvijezdu.

25-godišnjakinja je prošli tjedan banirana s Twittera zbog tweeta u kojem je kritizirala novoizabranu zastupnicu Ilhan Omar i islamske prakse poput ženskog obrezivanja (Female Genital Mutilation – FGM). “Nije li ironično što twitterov moment koji slavi ‘žene, LGBTQ i manjine’ uključuje sliku Ilhan Omar? Ilhan je pro šerijatskog zakona. Ilhan je pro-FGM. Pod šerijatskim zakonom, homoseksualci su ugnjetavani i ubijani. Žene su zlostavljane i prisiljene nositi hidžab. Ilhan je protiv Židova”, napisala je.

Loomer je stajala ispod plakata domaće izrade koji je sadržavao screenshot tweeta koji joj je donio izgon i otvoreno antisemitskog tweeta Louisa Farrakhana, koji se još uvijek nalazi na platformi. “Loomer je uvećala tweet Louisa Farrakhana u kojem naziva Židove ‘termitima’ i prikazala ga pokraj tweeta koji joj je donio ban u kojem je prozvala demokratsku zastupnicu Ilhan Omar zbog njezinog zagovaranja šerijatskog zakona, a potom istaknula kako šerijat cilja žene i LGBT zajednicu”, izvijestio je Daily Wireov Ryan Saavedra.

Farrakhanov tweet s ‘termitima’ još uvijek se nalazi na Twitteru.

Loomer je držala natpis koji je povezao Farrakhana s mržnjom prema Židovima, a sebe opisala kao “znatiželjnom Židovkom”.

Policajci koji su bili na mjestu događaja navodno su rekli da neće uhititi Loomer jer Twitter neće podnijeti optužnicu protiv nje. Također su rekli aktivistici da će prerezati lisice ako ih zamoli da to učine.

Twitterov glasnogovornik rekao je Saavedri u vezi Loomer: “Obavijestili smo nadležne vlasti koje su odgovorile. Vlasnica računa suspendirana je zbog kršenja naših uvjeta korištenja. Mi primijenjujemo pravila Twittera nepristrano i bez obzira na ideologiju.”

Loomer je naposljetku završila svoj prosvjed oko 18:20 po lokalnom vremenu. Njezin račun je još uvijek baniran.

POGLEDAJTE: