Trump odgovorio na Timesovu priču o poreznim prijavama

Screenshot: YouTube/White House

Predsjednik Trump i odvjetnik Trumpove organizacije odbacili su tvrdnje iz izvješća New York Timesa o njegovim poreznim prijavama, koje su ilegalno procurile u list, nazivajući iz “lažnim vijestima”.

List navodi da nije platio savezni porez u 10 od posljednjih 15 godina zbog većih prijavljenih gubitaka od onoga što je prihodio i da je saveznoj vladi platio samo 750 dolara “u godini kad je postao predsjednik” i “u prvoj godini provedenoj u Bijeloj kući” (možda i zbog toga što se odrekao predsjedničke plaće? – op. a.).

Tijekom susreta s novinarima u nedjelju, Trump, koji je odbio objaviti svoje porezne prijave, rekao je da su tvrdnje “u potpunosti izmišljene”.

“Sve je bilo pogrešno, toliko su loši”, dodao je. “Platio sam mnogo i platio sam mnogo državnih poreza na dohodak”.

Trump je rekao da će biti “ponosan pokazati” svoje prijave kad neće biti “pod revizijom” IRS-a. “Sve će se otkriti. Sve će izaći na vidjelo.”

Alan Garten, odvjetnik Trumpove organizacije, također je odbacio navode da je Trump platio tako malo poreza, rekavši u izjavi da je “platio desetke milijuna dolara poreza na osobni dohodak saveznoj vladi, uključujući plaćanje milijuna poreza na osobni dohodak od najave svoje kandidature 2015. godine”.

“Priča New York Timesa je prožeta grubim netočnostima. Tijekom posljednjeg desetljeća predsjednik je platio desetke milijuna dolara poreza na osobni dohodak saveznoj vladi”, rekao je Garten, prema izvješću Fox Newsa. “Iako smo to pokušavali objasniti Timesu, oni su odbili poslušati i odbacili naše ponovljene zahtjeve da nam pokažu bilo koju dokumentaciju na koju se navodno oslanjaju kako bi potkrijepili svoje tvrdnje”.

Novine su odbile pokazati dokumente kako zaštitile svoje izvore.

“Ovo je očigledno samo dio Timesove tekuće klevetničke kampanje uoči izbora”, dodao je Garten.

Ryan Ellis, porezni stručnjak i predsjednik Centra za slobodnu ekonomiju, dao je svoje mišljenje o ovoj priči na Twitteru, tvrdeći da ovo “nije ništa više od ‘Orange Man Bad’ verzije ‘imamo ga’ članaka liberalnih novinara koji redovito govore o tome kako velike kompanije ne plaćaju poreze.”