Trećina bolesnih u migrantskom karavanu: HIV, tuberkuloza, vodene kozice

Joseph Curl

The Daily Caller via YouTube

Na tisuće migranata marširalo je iz Srednje Amerike do američke granice posljednjih šest tjedana, ali mnogi od njih pate od respiratornih infekcija, tuberkuloze, vodenih kozica i ostalih ozbiljnih zdravstvenih problema — uključujući HIV.

Od 6.000 migranata koji su se skupili su meksičkom gradu Tijuani, južno od američke granice u blizini San Diega, više od trećine njih (2.267) je tretirano zbog zdravstvenih problema, izjavio je glasnogovornik zdravstvene organizacije Tijuane za Fox News.

Postoje tri potvrđena slučaja tuberkuloze, četiri slučaja HIV/AIDS-a i četiri zasebna slučaja vodenih kozica, rekao je glasnogovornik.

Najmanje 101 migrant ima uši i višestruke slučajeve infekcija kože, pokazuju podaci odjela.

Također postoji prijetnja nastanka epidemije hepatitisa zbog nehigijenskih uvjeta, rekao je glasnogovornik. Na tisuće migranata sklonjeno je u sportskom kompleksu Benito Juarez u blizini graničnog prijelaza San Ysidro, unatoč činjenici da je mjesto sposobno osigurati smještaj za samo tisuću ljudi.

Lokacija također ima samo 35 prijenosnih kupaonica. Postavljen je znak “Nema pljuvanja”, jer je kašljanje i pljuvanje od strane migranata vrlo često u skloništu.

U međuvremenu, gradonačelnik Tijuane izjavio je u utorak kako su grad ne može priuštiti pomoć migrantima koji su tamo. “Nećemo ugroziti resurse stanovnika Tijuane”, rekao je Juna Manuel Gastelum tijekom konferencije za novinare, ističući kako grad troši oko 30.000 dolara dnevno. “Nećemo sutra dizati poreze kako bismo mogli platiti današnji problem.”