Mađarska je ‘prisilnom deložacijom’ izbacila Sorosevu školu iz zemlje

Paul Bois

Centralnom europskom sveučilištu (CEU), koje je utemeljio George Soros, izdana je ‘prisilna deložacija’ od strane mađarske vlade i protjerano je iz zemlje. Škola će se sljedeće godine preseliti u Austriju, prenosi HuffPo.

U priopćenju nakon zatvaranja, CEU se žalio da je mađarska vlada, pod vodstvom desničarskog nacionalista Victora Orbana, napravila potez “bez presedana” dajući ‘vritnjak’ Sorosevoj školi.

“CEU je prisiljen na odlazak”, rekao je predsjednik i rektor CEU-a Michael Ignatieff. “Ovo je bez presedana. Američka institucija otjerana je iz zemlje koja je NATO saveznik. Europska institucija je protjerana iz zemlje članice EU.”

“Prisilna deložacija uglednog sveučilišta je ozbiljno kršenje akademskih sloboda”, nastavlja izjava. “To je mračni dan za Europu i mračni dan za Mađarsku.”

HuffPo je pružio daljnji kontekst:

Pravni status CEO-a bio je pod upitnikom već više od godinu dana nakon zakonskih promjena u visokom obrazovanju koje su značile da strano registrirano sveučilište ne može više djelovati u Mađarskoj, osim ako pruža predavanja u svojoj domovini.

CEU, osnovano u Budimpešti 1991. godine, više puta je navelo da je poštovalo sve nove propise Orbanove vlade, koja je odbila potpisati već unaprijed dogovoreni dokument s državom New York koji bi omogućio ostanak CEU-a.

Mađarska vlada odbacila je potez sveučilišta kao “blef u Sorosovom stilu”.

CEU je rekao da će u svom novom kampusu u Beču sljedeće akademske godine započeti upisivati studente na američke studije. Studenti koji su već upisani završit će svoj studij u Budimpešti.

Sveučilište je zadržalo akreditaciju kao mađarsko sveučilište i nastojat će nastaviti nastavni i istraživački rad u Budimpešti što je dulje moguće, reklo je.

Rat protiv “čovjeka koji je bankrotirao Englesku banku” već dulje vrijeme traje u njegovoj domovini Mađarskoj. Nakon što je parlament uspješno usvojio nacrt zakona “Stop Sorosu“, Mađarska je nastavila punom brzinom u nastojanju da svoju zemlju oslobodi od njegovog utjecaja, kako kulturnog tako i političkog.

Zakon “Stop Soros” imao je izraženu namjeru osnaživanja ministra unutarnjih poslova da zabrani nevladine organizacije (NGO). Nakon što je usvojen u svibnju ove godine, nekoliko skupina za pomoć koje je osnovao George Soros prisiljeno je na odlazak iz zemlje, uključujući Fondaciju Otvorenog društva (Open Society Foundation), koje je preselilo svoje lokalno osoblje u Berlin.

Patrick Gaspard, predsjednik Sorosove propagandne organizacije Fondacije Otvorenog društva, rekao je da ga je u to vrijeme Mađarska nepravedno progonila. “Mađarska vlada je oklevetala i pogrešno predstavljala naš rad i potisnula civilno društvo radi političkog dobitka, koristeći taktiku koje je bez presedana u povijesti Europske unije”, rekao je.

Soros je potrošio više milijuna kako bi promicao ljevičarske ciljeve u stranim zemljama s kojima nema nikakve veze. Ove godine je u Irskoj zaposlio gotovo svaku slavnu osobu koja mu je stala u džep u nastojanju da ukine 8. amandman koji zabranjuje pobačaj. U svibnju, jednom katolička država nadmoćno je glasala za legalizaciju pobačaja sa 68% glasova za.

Soros je dao više od 32 milijarde dolara za potporu Fondacije Otvorenog društva.

U listopadu prošle godine, mađarski premijer Victor Orban najavio je kako je izbacivanje Georgea Sorosa iz zemlje njegova osobna misija. “Soroseva mreža ima prostranu sferu utjecaja unutar Europskog parlamenta i drugih tijela EU-a”, rekao je. “Njezin cilj je izgradnja Europe miješanog stanovništva i osuđivanje mađarske vlade zbog suprotstavljanja njihovom stajalištu o migraciji.”

Kritičari su osudili Orbanove napore da potisne nevladine organizacije za koje smatra da su opasne “društvenoj tkanini” zemlje kao sve više autoritarne i antidemokratske, ali njegova vlada nastavlja jačati pritisak prema organizacijama poput Sorosevog Otvorenog društva.

“Potvrdit ćemo one elemente našeg suvereniteta koji se nalaze pod napadom”, rekao je glasnogovornik premijera Zoltan Kovacs. “Volja naroda vladat će političkom arenom.”

Reagirajući na kampanje usmjerene protiv njega u Mađarskoj i Velikoj Britaniji, Soros se prikazao kao žrtva “toksičnih i osobnih” kritika.