Igrao je rukomet za mušku reprezentaciju Australije. Sad, kao transrodni sportaš, dominira ženskim rukometom.

Amanda Prestigiacomo

Visok 188 centimetara i težak 100 kilograma, muško-u-žensko transrodni rukometaš Hannah Mouncey dominira na ženskom Azijskom prvenstvu u Japanu.

Prije njegove tranzicije u žensku u svibnju 2016., Mouncey je igrao za australski muški rukometni tim.

Prema Handbolls Kanalen, Mouncey je zabio četiri gola u utakmici protiv Kazahstana u petak i pridonio s ukupno osam golova u utakmicama protiv Japana i Irana.

“Australija je pobijedila Iran 29-24, a rezultat bi mogao biti zlata vrijedan. Ako završi na petom mjestu ili više, Oceanija dobiva mjesto na Svjetskom prvenstvu kroz Azijsko prvenstvo. To također znači da IHF neće dodjeljivati pozivnicu na turnir”, izvješćuje švedski medij.

Zbog svoje težine, visine i razine testosterona, Mounceyju je prošle godine zabranjen ulazak na draft za žensku Australsku nogometnu ligu (AFWL). Mouncey je napisao članak za Guardian u rujnu u kojem je kritizirao AFL zbog njegovih regulacija. Posebno je istaknuo da je regulacija težine vrsta “posramljivanja tijela” i udarac svim ženama, bile one transrodne ili ne.

“Moja najveća briga jest činjenica da se težina koristi kao jedan od ključnih fizičkih mjera za moguće isključivanje. Zaboravite činjenicu da u igri, u kojoj se stavlja naglasak na izdržljivost i brzinu, težina nije nužno prednost i razmislite o poruci koju šaljete ženama i djevojkama o njihovim tijelima: ako ste prevelike, ne možete igrati. To je nevjerojatno opasno i zaostalo”, rekao je Mouncey.

No, u svibnju ove godine, Mouncey je debitirao za Melbourne na Otvorenom prvenstvu Oceanije, prije nego što je konačno prebačen u Japan na Azijsko prvenstvo.

Mouncey je otvoreno kritizirao navodno ugnjetavanje koje je trpio kao transrodni sportaš u Australiji, pošto mu nije dozvoljeno igranje u ligama s biološkim ženama zbog njegove razine testosterona i ostalih fizičkih čimbenika.

Na primjer, prošlog mjeseca je sportaš objavio bizarni tweet u kojem je hvalio Iran zbog inkluzivnosti i progresivnosti što se tiče transrodnosti u usporedi s njegovom domovinom. Naravno, gay muškarci u Iranu mogu biti ubijeni ako se sazna da su homoseksualci, tako da se mnogi od njih predstavljaju kao članovi suprotnog spola jer to prihvatljivija (ili manje kobna) opcija.

“Kako bi bilo dobro da je Australija progresivna i inkluzivna poput Irana”, napisao je.

U srpnju, Mouncey je objavio tekst iz studije koja tvrdi da je post-tranzicijsko razdoblje muških-u-ženskih transrodnih osoba pokazuje manju razinu testosterona, gustoće kostiju i mišićne mase nego pred-hormonalna terapija. Međutim, drugi akademici tvrde da postoje nepromjenjive prednosti koje biološki muškarci postižu nad biološkim ženama.

“Znam da to neće zaustaviti pitanja, ALI, za one koji pitaju, ovo je najkonzistentnije, izravno objašnjenje koje možete naći”, napisao je Mouncey u tweetu.

Mouncey je primatelj nagrade John Marriott za sportsku osobu godine 2018.

POGLEDAJTE: