‘Vrijeme je isteklo, bijeli ljudi’: Južnoafrički političar se naslađuje dok se postavlja krajnji rok amandmana za oduzimanje zemlje

Hank Berrien

Screenshot from Lauren Southern documentary Farmlands

Prošli tjedan, Narodna skupština u Južnoj Africi pristala je postaviti datum za oduzimanje zemlje bijelim ljudima, dok su zagovornici otimanja zemlje likovali poput političara koji je izjavio: “Vaše vrijeme je isteklo, bijeli ljudi.”

Prijedlog glavnog biča Afričkog nacionalnog kongresa (ANC) Jacksona Mthembua, koji zahtijeva od zakonodavstva da osigura ustavni amandman kojim bi se omogućila eksproprijacija zemljišta bez naknade, prihvaćen je sa 183 glasova za i 77 protiv. Amandman bi izmijenio odjeljak 25 ustava, koji navodi da se za zemlju mora ponuditi “pravedna i nepristrana” naknada koja odražava “pravednu ravnotežu između javnog interesa i interesa pogođene strane”.

Prijedlog zakazuje rok do 31. ožujka 2019. za dovršenje rada na zakonskim promjenama i za njegovo predstavljanje.

Zastupnik Boraca za ekonomsku slobodu Hlengiwe Mkhaliphi tvrdi da se otimanje zemlje mora dogoditi, navodeći: “Vaše vrijeme je isteklo, bijeli ljudi.” Themba Godi iz Afričke narodne konvencije također je rekao: “Zemlja mora biti nacionalizirana i socijalizirana za dobrobit naroda, pogotovo radničke klase i žena … oni koji se tome protive žele ovjekovječiti nepravde iz prošlosti.”

Anton Albert iz Slobodne fronte plus suprotstavio se obraćanjem zastupnicima ANC-a, rekavši: “Kad poteče krv, ona će biti na vašim rukama.” Zastupnik IFP-a Mkhuleko Hlengwa je dodao: “Postizanje stvarne i učinkovite reforme zemljišta [moguće] je pod postojećim sustavom, a ne vašom [ANC] populističkom agendom. Trebali bi se sramiti.”

U veljači 2018., Narodna skupština izglasala je uklanjanje bijelih južnoafričkih farmera s njihove zemlje. Glasovanje, potaknuto prijedlogom radikalnog marksističkog oporbenog lidera Juliusa Maleme, nije bilo ni blizu; 241 zakonodavac glasao je za, dok su samo 83 glasovala protiv. Malema je 2016. rekao svojim pristašama da “nije pozivao na pokolj bijelih ljudi — barem za sada.”

News24 je izvijestio da je prije glasovanja Malema izjavio: “Vrijeme za pomirbu je završeno. Došlo je vrijeme za pravdu.” Gugile Nkwinti, ministar vodnih poslova, ponudio je sličnu izjavu: “ANC (Afrički nacionalni kongres) nedvosmisleno podržava načelo eksproprijacije zemlje bez naknade. Nema nikakve sumnje, zemlja će biti eksproprirana bez naknade.”

U kolovozu, južnoafrički predsjednik Cyril Ramaphosa najavio je da će Afrički nacionalni kongres krenuti naprijed što se tiče amandmana ustava koji bi omogućio zapljenu zemlje bijelih farmera bez naknade. Kasnije tog mjeseca zabilježeno je da se rekordan broj farmi našao u prodaji jer se bijeli farmeri pokušavaju riješiti zemljišta i napustiti zemlju prije nego što vlada konfiscira njihove farme.

Kao što je Daily Wire objavio u kolovozu, “Južnoafrikanci — crni i bijeli — nisu oduševljeni idejom jer bi velika eksproprijacija i preraspodjela zemljišta ozbiljno naškodila poljoprivrednoj industriji Južne Afrike i uništila radna mjesta i prilike kako crnim tako i bijelim radnicima. Ostali, koji poznaju povijest — osobito onoga što se dogodilo nakon što je vlada otela zemlju od bijelih farmera u susjednom Zimbabweu — kažu da su prestravljeni jer vlada nema pravi plan za njezino oduzimanje i mogla bi poslati zemlju u gospodarski kolaps.”