UPS: Novinar CNN-a pao na očigledni Photoshop u pokušaju ocrnjivanja Saudijske Arabije

Ashe Schow

TheDC Short via YouTube

Je li ovo jabuka ili banana? To je pitanje koje se svi pitamo nakon što su dvojica CNN-ovih novinara pala na očigledni Photoshop koji prikazuje Tunižanina s motornom pilom u ruci dok ga prosvjednici dižu u zrak.

Bio je to očigledan Photoshop. Ben Wedeman, glavni međunarodni dopisnik CNN-a, prvi je tweetao sliku.

“Ovo je snimak dana kad su Tunižani, koji su uspjeli sačuvati svoju revoluciju od tiranije, prosvjedovali nadolazećem posjetu #Saudi prijestolonasljednika Mohammada bin Salmana. #Khashoggi #Tunisia”, tweetao je Wedeman.

Tweet se još uvijek nalazi na stranici. To je toliko očigledan Photoshop da moramo postaviti pitanje je li Wedeman bio svjestan toga kad je podijelio sliku.

No, čini se kako CNN-ov dopisnik za nacionalnu sigurnost, Jim Sciutto, nije bio svjestan manipulirane fotografije, dok je retweetao Wedemanov tweet uz komentar “wow”. Sciutto je od toga vremena obrisao tweet bez obrazloženja nakon što je bio objavljen gotovo sat vremena.

Kao što je Peter Hasson iz Daily Callera napomenuo, slika je zapravo iz 2011. godine i nije sadržala motornu pilu — umjesto njega, bio je to mali kavez sa zastavom Tunisa.

Ljevičarski mediji namjerili su se svom silom protiv Saudijske Arabije nakon što je saudijski državljanin Jamal Khashoggi ubijen u saudijskom konzulatu u Istanbulu, Turskoj. Khashoggi je povremeno pisao članke za Washington Post i zbog toga je od američkih medija automatski dobio status mučenika, unatoč činjenici da nije američki državljanin i što je bio simpatizer Muslimanskog bratstva, terorističke organizacije (iako nije određeno kao takvo od strane američke vlade).

Predsjednik Donald Trump objavio je 20. studenog priopćenje u kojem je rekao kako SAD neće prekinuti svoje odnose sa Saudijskom Arabijom zbog smrti jednog čovjeka. To je, naravno, još više razbjesnilo američke medije koji već od prije mrze Trumpa. Ljevičarske medijske kuće ustremljuju se na bilo kakve informacije koje bi Saudijsku Arabiju pokazale u negativnom svjetlu, što je već u par navrata rezultiralo njihovim povlačenjem. U studenom, Reuters je morao povući članak u kojem se tvrdilo da je saudijski konzul u Istanbulu otpušten i da se nalazi pod istragom, nakon što je pao na lažnu vijest s web stranice koja je izrađena kako bi izgledala poput starije verzije saudijskih online novina, Sabq.

Kao i uvijek, izgleda kako te pogreške favoriziraju samo jednu stranu.

Barem ćemo iz ove epizode dobiti nekoliko pristojnih Photoshopa.