Dulje vrijeme provedeno pred zaslonima može fizički promijeniti moždane strukture djece

Ashe Schow

Upozorenje roditeljima: Dozvoljavanje mladoj djeci korištenje pametnih telefona, tableta i video igara može fizički promijeniti moždane strukture te djece.

Preliminarni rezultati studije Nacionalnog instituta za zdravstvo (NIH) vrijedne 300 milijuna dolara otkrili su da skenovi mozga 4.500 djece koja su “dnevno provodila više od sedam sati pred zaslonima, pokazali prerano stanjivanje moždane kore, vanjskog sloja koji obrađuje informacije iz fizičkog svijeta.” Ipak, nemojte još paničariti jer je ravnateljica studije Gaya Dowling rekla da je u ovoj fazi još uvijek nejasno što to znači.

“Ne znamo je li to uzrokovano vremenom provedenim ispred zaslona. Ne znamo je li to loša stvar”, rekla je Dowling za CBS-ovih “60 minuta“, “Nećemo vidjeti jesu li ovi ishodi povezani s razlikama koje vidimo u ovom jednom snimku tako dugo dok ih s vremenom ne ispratimo.”

Studija pod imenom Kognitivni razvoj adolescentskih mozgova (Adolescent Brain Cognitive Development – ABCD) također je pokazala da djeca koja provode više od dva sata pred zaslonom “imaju slabije rezultate na misaonim i jezičnim testovima”, prema izvješću Bloomberga.

NIH je završio s prijavama za studiju ranije ovog mjeseca i objavit će osnovne podatke o sudionicima početkom 2019. Studija je primila 11.874 djece u dobi između 9-10 godina, uključujući 2.100 koja su blizanci ili trojke. Djeca će biti praćena sljedeće desetljeće, tijekom rane zrele dobi, kako bi se utvrdili nizovi čimbenika koji utječu na razvoj i životne izbore.

“ABCD studija označava prekretnicu u studijama o razvoju mozga i dječjeg zdravlja koja će povećati razumijevanje ekoloških, društvenih, genetskih i drugih bioloških čimbenika koji utječu na mozak i kognitivni razvoj i koji mogu poboljšati ili narušiti životnu putanju mlade osobe”, piše NIH u priopćenju o studiji objavljenom 3. prosinca.

Studiju koordinira Nacionalni institut za zlouporabu droga te Nacionalni institut za zlouporabu alkohola i alkoholizma, tako da nije specifično usredotočena na vrijeme provedeno ispred zaslona. Skup podataka bit će dostupan tijekom cijelog istraživanja, što će omogućiti istodobnim alternativnim studijama — poput one o vremenu ispred zaslona — korištenje podataka iz istraživanja.

“Isto tako, istraživači mogu razmotriti čimbenike rizika i otpornosti na mentalne bolesti i uporabu supstanci, uključujući genetiku, obiteljsku povijest, osobine poput impulzivnosti i izloženosti pozitivnim i negativnim okolišnim događajima. Uz longitudinalne podatke, razvojne putanje sudionika mogu se pratiti kako bi se bolje razumjele te složene veze i naposljetku poboljšale prevenciju ili ublažile rizike štetnih ishoda”, navodi se u priopćenju.