Usprkos svim negativnim vijestima, Trump vodi Obamu na anketama u istoj točki predsjedništva

James Barrett

U trendu koji i dalje prkosi nadmoćnoj poruci medija o javnoj percepciji predsjednika usred niza zloslutnih izvještaja vezanih za istragu o Rusiji, predsjednik Trump drži se prilično dobro na anketama. Zapravo, on postojano nadmašuje Baracka Obamu u istoj točki njegovog predsjedništva “bez skandala”, barem prema Rasmussenu.

Nakon nekoliko tjedana kontinuiranih “bombi” o raznim Trumpovim suradnicima koji dogovaraju ili odbijaju nagodbe sa specijalnim istražiteljem Robertom Muellerom, Trump se u posljednjih pet dana nalazi na granici 50% odobravanja američke javnosti u Rasmussenovoj dnevnoj anketi.

Rasmussen je u utorak izvijestio da njegova dnevna anketa za praćenje — jedina preostala te vrste nakon što je Gallup ukinuo svoja praćenja — trenutačno pokazuje Trumpa na 49% odobravanja mogućih američkih glasača. Isti postotak, 49%, ga ne odobrava.

Što se tiče onih koji snažno osjećaju na bilo koju stranu, nešto više njih snažno ne odobrava Trumpa nego što ga snažno odobrava, 36% – 39%, što mu daje predsjednički indeks od -3.

Kako se to može usporediti s njegovim sada popularnim prethodnikom? Trump vodi Obamu za 3% u odobravanju i 4% u neodobravanju u istoj točki njihovog predsjedništva, s Rasmussenovim indeksom koji pokazuje da je Obama 11. prosinca zaradio 46% odobravanja i 53% neodobravanja.

Trump još dramatičnije nadmašuje Obamu kada je riječ o onima koji imaju snažne osjećaje o poslu kojeg radi. Dok Trumpov predsjednički indeks trenutačno iznosi -3, Obama je zabilježio sumornih -12 (27 – 39%) među onima koji snažno odobravaju i snažno ne odobravaju, u istoj točki svog predsjedništva.

Ispod se nalazi Rasmussenova povijest Trumpovih indeksa od Dana zahvalnosti, nakon čega slijedi Obamina tijekom istog razdoblja u drugog godini boravka u uredu. Trump vodi u svakom trenutku što se tiče ukupnog odobravanja i indeksa odobravanja:

Rasmussen

I dok Trump trenutačno nadmašuje Obamu što se tiče predsjedničkog odobravanja, Obamine post-predsjedničke brojke su daleko bolje. Bivši predsjednik trenutačno uživa 62% odobravanja (38% neodobravanja) i indeks od +12 (41 – 29).

Činjenica da se Trump održava na anketama je možda iznenađujuća, s obzirom na tsunami negativnog pokrivanja od strane medija, pogotovo posljednjih tjedana. Među pričama vezanima za Muellerovu istragu koje su izašle posljednjih dana je vijest o nagodbi njegovog bivšeg odvjetnika Michaela Cohena sa specijalnim istražiteljem tijekom koje je pružio gomilu informacija istražiteljima, kao i vijest da je Mueller optužio Trumpovog bivšeg voditelja kampanje Paula Maniforta da je prekršio prethodnu nagodbu nakon što je navodno lagao istražiteljima.

Cohenovi izvještaju uključuju Cohenovo priznanje da je lagao Kongresu o tome kad su završile rasprave o projektu Trumpovog tornja u Moskvi. Trumpovi kritičari govore da je Cohenovo priznanje još jedan dokaz da Trump pokušava umanjiti svoje veze s Rusijom, dok je Trump kritizirao priču kao još jedan dokaz da demokrati nisu uspjeli pronaći nikakav konkretni dosluh u Muellerovom “lovu na vještice”. Još jedna priča vezana za Cohena govori o njegovoj tvrdnji da je svjesno prekršio zakon o financiranju kampanje kad je po Trumpovom nalogu platio šutnju Stormy Daniels.

Trump je i to kritizirao: “Dakle, sad su se demokrati usmjerili na jednostavnu privatnu transakciju, pogrešno je nazivajući doprinosom u kampanji, što ona nije bila (čak i da je, to je samo CIVILNI SLUČAJ, poput Obaminog — ali je učinjen pravovaljano od odvjetnika i nije čak bilo nikakve kazne. Odvjetnik je odgovoran ukoliko je napravio pogrešku, a ne ja)”, tweetao je Trump u ponedjeljak. “Cohen samo želi smanjiti svoju kaznu. LOV NA VJEŠTICE!”