SHAPIRO: Pseudo-duhovni gurui socijalne pravde uništavaju društvene medije

Ben Shapiro

Screenshot: YouTube/The New York Times

Tijekom vikenda, izvršni direktor Twittera Jack Dorsey otišao je na svoju platformu kako bi se pohvalio svojom duhovnom potragom u Mianmaru. Nažalost, zaboravio je napomenuti kako se vlada Mianmara trenutačno bavi s etničkim čišćenjem muslimanskih Rohingya — činjenica koja bi, u bilo koje normalno vrijeme, potkopala njegovu tvrdnju dosezanja duhovne apoteoze. Svejedno, kanalizirajući Gavina Belsona iz Silicijske doline, tweetao je o svom putovanju u špilju prepunu komaraca.

Evo, za usporedbu, Gavina Belsona:

Ovdje leži problem. Naši ‘vladari’ društvenih medija ustanovili su novu moralnost. Ta nova moralnost govori da oni koji krše njihove društvene standarde počinjavaju grijeh (kao što je izjavio Tim Cook iz Applea), da se taj grijeh može ispraviti samo njihovim progonstvom i da se ti standardi društvene politike trebaju mijenjati na mig i u trenu. Nadalje, milost se može dobiti jedino demonstracijom odanosti vjeri ratnika socijalne pravde. Tako je Dorsey prošao nekažnjeno usprkos ovom tweetu, poslanom prije mnogo godina:

No, ako niste član elite — znate, svetac koji sudjeluje u vipassana meditacijama u društvu s huškačima na pobunu poput Derayja McKessona — mogli biste letjeti naglavačke van. Ako ste parodist poput Titanije McGrath, nema vas.

Ako ste bezobzirni humorist poput Jesse Kellyja, suspendirani ste, barem privremeno; ako ste prešli previše linija kao komičar, poput Gavina McInnesa, prognani ste s YouTubea. Ako ste kritičar islama, poput Sargona of Akkada, nema vas. Ako ste šmokljan i šarlatan poput Alexa Jonesa ili Milo Yiannopoulosa, zaboravite.

A to su samo banirani. Dovraga, ako ste osvajač Heisman trofeja koji je tweetao gay uvredu kad ste imali 14, prisilit ćemo vas na ispriku; ako ste komičar koji je rekao kako želi da mu sin ne bude gay prije deset godina, prisilit ćemo vas da odstupite od vođenja Oscara. Sve po nalogu rulje socijalne pravde, koje odozgo odobravaju strukture moći društvenih medija i koje postupno stežu prirodu ne-zabranjivog govora.

Dakle, tu smo: ratnici socijalne pravde na vrhu zamaskirani kao dobrice dok istodobno traže maksimiziranje profita za svoje dioničare, ratnici socijalne pravde na dnu koji žele manipulirati ratnicima socijalne pravde na vrhu, dok su svi ostali zaglavljeni na sredini. Kako se prostor za razgovor i raspravu smanjuje, društveni mediji postaju sve manje interesantni i sve puritanskiji i neugodniji, umjesto da je situacija obrnuta. Što znači da će naposljetku titani društvenih medija ostati u špilji koju su sami stvorili, okruženi komarcima socijalne pravde. Mi ostali ćemo graditi vlastita skloništa za slobodnu razmjenu ideja. Nećemo imati izbora.