SVAKA ČAST: Liberal Sam Harris obrisao svoj račun na Patreonu zbog političke pristranosti protiv konzervativaca

Jim Hoft

Screenshot: YouTube/The Daily Wire

Sam Harris je vrlo popularan američki autor, filozof, neuroznanstvenik, kritičar religije, javni intelektualac i voditelj podcasta.

Sam Harris je također vlasnik 13. najpopularnijeg računa na Patreonu.

Patreon je medijska platforma koja pruža umjetnicima, piscima i kreatorima mogućnost pokretanja usluga pretplate i prikupljanja novca od pristalica ili “patrona”.

U nedjelju, Sam Harris je uklonio svoj račun na Patreonu i u prilog tome objavio moćnu izjavu.

Sam Harris napustio je Patreon nakon njihovog kontinuiranog protjerivanja konzervativnih kreatora sadržaja.

Prošli tjedan, Patreon je uklonio sa svoje platforme račun Carla Benjamina. Carl, poznatiji pod imenom Sargon of Akkad, bio je izbačen nakon što se branio protiv neonacista.

Barrett Wilson iz Post Millenniala napisao je sljedeće o protjerivanju.

Benjamin je izbačen s Patreona nakon što se pojavio video u kojem je ismijao neonaciste koristeći rasistički termin u ironičnom smislu. Što god mislili o Benjaminovom jeziku u videu, on nije kršio Patreonovu politiku. Benjamin je imao pravo da izrazi svoje mišljenje, a činjenica da je deplatformiran zbog korištenja prava slobodnog govora za razliku od počinjenja nekakve štetne akcije je u najmanju ruku problematična.

Ovaj tweet YouTubera i pisca Benjamina Boycea točno sumira zašto je ono što se dogodilo Benjaminu važno za druge kreatore i potrošaće:

Patreonov izvršni direktor Jack Conte gostovao je prošle godine na popularnom YouTube showu The Rubin Report kako bi uvjerio kreatore da mu vjeruju kako neće kažnjavati ljude zbog njihovog govora. U svom nastupu, Conte je uspješno uvjerio kreatore da Patreon neće podleći ideološkom pritisku i da će braniti slobodu govora. Većina je ostala uvjerena sve do “Sargonovog incidenta”.

Mnogi kreatori i patroni od tog vremena izrazili su svoje frustracije i razočaranje platformom. Oni gledaju baniranje Benjamina kao izdaju. Doista, mnogi su već napustili Patreon i zamijenili ga SubscribeStarom, alternativnom ‘crownfunding’ platformom.

Sam Harris nije konzervativac.

No, nije niti fašist.

Večeras je Sam Harris postao heroj zbog svoje hrabre obrane slobode govora.

Ovaj korak odjeknuo je večeras na Twitteru:

Antifa nasilnici još uvijek imaju svoje račune.