Trump tweetao novom brazilskom predsjedniku Jairu Bolsonaru. Bolsonaro uzvratio istom mjerom.

Ryan Saavedra

Screenshot: YouTube/The Telegraph

Predsjednik Donald Trump čestitao je u utorak novom brazilskom predsjedniku Jairu Bolsonaru nakon njegovog inauguracijskom govora u kojem je najavio brazilsko “oslobođenje od socijalizma, preokrenutih vrijednosti, napuhanog državnog aparata i političke korektnosti.”

“Čestitke predsjedniku @JairBolsonaro koji je upravo napravio veliki inauguracijski govor — SAD je s vama!”, napisao je Trump.

“Dragi gosp. predsjedniče @realDonalTrump, doista cijenim vaše riječi ohrabrenja”, odgovorio je Bolsonaro. “Zajedno, pod Božjom zaštitom, donijet ćemo blagostanje i napredak našim narodima!”

Bolsonaro, koji je premoćno pobijedio svog lijevog protivnika na brazilskim izborima, nazvan je “Trumpom tropa” jer ga mnogi vide kao “ozbiljnog vođu koji će isušiti političku močvaru i uhvatiti se u koštac sa silovitim nasiljem koje muči zemlju.”

“Mi ne smijemo nastaviti koketirati s komunizmom”, rekao je Bolsonaro nakon pobjede. “Mi ćemo promijeniti sudbinu Brazila.”

“Pozivam čitav Kongres da mi se pridruži u misiji obnove naše domovine, njezino oslobađanje od korupcije, kriminala, ekonomske neodgovornosti i ideoloških zamki”, rekao je Bolsonaro nakon što je položio zakletvu.

“Neumorno ću raditi kao bi Brazil dostigao svoju sudbinu”, dodao je Bolsonaro. “Moj zavjet je jačanje brazilske demokracije.”

Jedna od velikih promjena koje Bolsonaro navodno čini je popuštanje ljevičarskih brazilskih zakona o kontroli oružja, najavivši da će “izdati uredbu koja će odmah ublažiti zakone o oružju te raditi na ‘borbi protiv marksističkog smeća’ koje se podučava u učionicama.”

“Tom uredbom namjeravamo osigurati posjedovanje vatrenog oružja građanima bez kaznene evidencije, kao i učiniti njegovu registraciju konačnom”, tweetao je Bolsonaro, prema prijevodu na društvenim medijima.

“Bolsonaro planira preustrojiti Brazil na međunarodnom planu, udaljiti se od saveznika među zemljama u razvoju i približiti se politikama Zapadnih lidera, osobito američkog predsjednika Donalda Trumpa, koji je poslao državnog tajnika Mikea Pencea na njegovu inauguraciju”, izvijestio je CNBC. “Kao jasan znak tog diplomatskog pomaka, Bolsonaro planira premjestiti brazilsko veleposlanstvo u Izraelu iz Tel Aviva u Jeruzalem, napuštajući tako tradicionalnu podršku Brazila dvodržavnom rješenju palestinskog pitanja.”