Nakon što je riješila sve ostale probleme, Kalifornija sada zabranjuje papirnate račune

Emily Zanotti

Screenshot: YouTube/Mark F

Kalifornija je očigledno riješila sve svoje glavne probleme i sada će krenuti u borbu protiv svoje jedne jedine preostale prijetnje u državi: dugačkih papirnatih računa.

Fox News je izvijestio da će Kalifornija nakon zabrane plastičnih vrećica i naknadne zabrane plastičnih slamčica početi sa “zabranom papirnatih računa” u svrhu spašavanja okoliša, prisiljujući prodavaonice da šalju elektronske račune ili tekstualne potvrde umjesto dostavljanja papirnatog dokaza o kupnji.

Demokrati u zakonodavnom tijelu kažu kako će osigurati izuzeće za ljude koji preferiraju papirnate račune, dopuštajući prodavaonicama da na zahtjev dostave papirnate potvrde. Sličan izgovor korišten je prilikom zabrane plastičnih slamčica za one koji se oslanjaju na plastične slamčice kao pomoć pri konzumaciji jela i pića. Prodavaonice u Kaliforniji još uvijek nude vrećice kupcima koji ne donose vlastite, ali s naknadom.

Križarski rat protiv papirnatih računa predvodi kalifornijski zakonodavac Phil Ting koji dolazi, naravno, iz San Francisca. Ting kaže da njegov zakon neće samo spasiti okoliš od potpuno odloživog i brzo degradirajućeg papira, već će štititi kalifornijske potrošače od, u tragovima, opasnih kemikalija.

“Zakon je potreban jer papirnati računi predstavljaju opasnost za zdravlje mnogih potrošača koji nisu svjesni kemikalija Bisphenol-A (BPA) i Bisphenol-S (BPS), koje su već zabranjene u bočicama za bebe, koje se ne mogu reciklirati i s kojima je obložena većina papirnatih računa”, prenosi Fox News. “Zakonom bi se od svih poduzeća zahtijevalo da potvrde o kupnju dostave elektronički, počevši od 2022., osim ako kupac ne zatraži tiskanu potvrdu.”

Prodavaonice koje se neće pridržavati zabrane bit će podložne pisanim upozorenjima, nakon kojih će uslijediti kazne koje će se postepeno povećavati od 25 do 300 dolara po danu.

Ting je demonstrirao pošast dugih papirnatih računa obukavši svog pomoćnika u veliku papirnatu potvrdu.

Većina velikih trgovačkih lanaca već dopušta korisnicima biranje opcije e-računa ili papirnatih računa, no neki od kalifornijskih zakonodavaca zabrinuti su da manje, lokalne prodavaonice neće biti u stanju ponuditi istu pogodnost do 2022., kad bi zakon trebao stupiti na snagu. Drugi su izrazili zabrinutost u vezi potrošača koji nemaju kućnu internet vezu ili pametne telefone.

Tinga to nije previše zabrinjavalo.

Iako se čini da je ovo pitanje gotovo smiješno, čini se da se kalifornijski zakonodavci usredotočuju na minorne stvari kako bi izbjegli rad na glavnim problemima s kojima se država suočava, poput predstojeće proračunske krize, visokih poreza i ukupnog pada u trgovini s Kinom, što izravno utječe na lučke gradove u Kaliforniji.

Što se tiče Tingovoh rodnog grada San Francisca, grad se suočava s problemom beskućništva bez presedana, koji je pak donio ulice prekrivene izmetom i prljavštinom te rekvizitima za uporabu droge.

No, barem neće biti prekrivene starim računima!