FBI uhitio 21-godišnjeg džihadista koji je planirao postaviti bombu u Bijelu kuću

Cristina Laila

WSB-TV

Federalni agenti uhitili su 21-godišnjeg džihadista Hasher Jallal Taheba iz Cumminga, Georgije, zbog planiranja terorističkog napada na Bijelu kuću eksplozivom.

Džihadist je također ciljao na Lincolnov memorijal i spomenik Washingtonu.

Taheb je navodno posjedovao rukom nacrtani dijagram prizemlja Zapadnog krila Bijele kuće.

Američki državni odvjetnik sjevernog okruga države Georgije, BJ Pak, dao je u srijedu izjavu za tisak.

“Njegova je navodna namjera bila napasti Bijelu kuću i ostale ciljeve u području Washingtona”, rekao je Pak.

Pak je također otkrio da je Taheb u napadu namjeravao koristiti eksploziv i protutenkovsku raketu.

Boston25 izvijestio je da je Hashar Jallal Taheb bio radikalizirani islamist koji je razgovarao s doušnikom FBI-a. Tajna operacija FBI-a spriječila je njegovu zavjeru:

Kaznena prijava, koja ga optužuje za planiranje uništavanja vladine zgrade, govori kako je član zajednice stupio u kontakt s policijom u ožujku 2018. kako bi ih obavijestio da je Taheb postao radikaliziran.

Taheb je 25. kolovoza navodno stavio svoje vozilo na prodaju. Doušnik FBI-a stupio je u kontakt s njim nekoliko dana kasnije.

Taheb je navodno rekao da planira putovanje u “hidžru”, termin koji se odnosi na područje Islamske države i prodavao je automobil kako bi financirao putovanje. Ali nije imao putovnicu.

Navodno je rekao doušniku da želi napasti Bijelu kuću i Kip slobode u džihadskom napadu.

Taheb je govorio o putovanju na teritorij pod kontrolom Islamske države, izjavili su tužitelji.

Prema ABC News, Taheb je rekao doušniku FBI-a da je “džihad najbolje djelo u islamu i vrhunac islama”, dodajući kako “danas uopće nije komplicirano voditi džihad”, prema doušniku.

Na sastanku s doušnikom i tajnim agentom FBI-a održanom 2. prosinca, Taheb je navodno izjavio da “mogu učiniti više štete” u SAD-u jer bi u inozemstvu bili samo “jedni od mnogih”. Također je navodno rekao da želi biti “mučenik” i učiniti što je moguće više štete, navodi tužba.