Kalifornija želi postati prva država koja će ilegalnim imigrantima nuditi besplatnu zdravstvenu zaštitu

Emily Zanotti

Screenshot: YouTube/Mark F

Kalifornijski zakonodavci spremni su učiniti svoju državu prvom u naciji koja će proširiti benificije Medicaida na odrasle “nedokumentirane” imigrante, što će kalifornijske porezne obveznike koštati više od 3 milijarde dolara godišnje.

Prema Politico-u, prijedlog bi uvelike proširio postojeći program prema kojem Medicaid daje benificije djeci ilegalnih imigranata. Kalifornijski guverner Jerry Brown je osobito ponosan na taj program, uglavnom iz razloga što predstavlja direktni napad na predsjednika Donalda Trumpa koji želi strože, a ne slabije, obuzdavanje imigracije i koji obraća više pažnje na troškove koje ona predstavlja poreznim obveznicima.

“Kalifornija nikad nije čekala federalnu vladu ili povoljnu političku klimu kako bi preuzela vodstvo u čitavom nizu pitanja”, izjavio je senator Ricardo Lara, koji je autor prijedloga za proširenje usluga Medicaida.

Trošak kalifornijske “velikodušnosti” pasti će na leđa kalifornijskih poreznih obveznika.

“Godišnja cijena proširenja Medicaidovim benificija na siromašne odrasle imigrante bez legalnog statusa se projicira na 3 milijarde dolara”, izvještava Politico — i to je samo za ilegalne imigrante koji već žive u Kaliforniji. Takav program bi mogao Kaliforniju učiniti magnetom za imigrante koji trenutno žive u drugim državama i mogao bi učiniti emigraciju u Kaliforniju, usprkos američkim imigracijskim zakonima, vrijednu rizika.

A Kalifornija si sigurno ne može priuštiti još jedan program vrijedan 3 milijarde dolara; već sada su predviđanja da će država biti u deficitu od 1,6 milijardi dolara i to prema osobnom priznanju guvernera. Trenutačno, guvernerov proračun uključuje višak, ali ta se ružičasta slika brzo zamagljuje kada razmatrate uvođenje tako opasne dugoročne fiskalne obveze, dok se prihodi smanjuju.

Prema senatoru Lari, vlada plaća usluge na ovaj ili onaj način, bilo da imigranti primaju zdravstvenu zaštitu u sobama za hitne slučajeve bez predočavanja dokaza o osiguranju ili da vlada izda Medicaid kartice.

Kalifornijski republikanci se barem nadaju da će borba za proračun energizirati glasače za predstojeće izbore u studenom.