HOROR: New York se sprema legalizirati pobačaj sve do trenutka rođenja

Amanda Prestigiacomo

Majčina utroba postat će u utorak još manje sigurno mjesto za nerođene bebe New Yorka. Demokratski zakonodavci pripremaju legalizirati pobačaj do trenutka rođenja i u potpunosti ukloniti fatalni postupak iz državnog kaznenog zakona zajedno s donošenjem zakona eufemističkog naziva Zakon o reproduktivnom zdravlju.

Predloženi zakon ukida postojeće ograničenje pobačaja u državi, koje je postavljeno na 24 tjedna. Zakon o reproduktivnom zdravlju navodi da “svaki pojedinac koji zatrudni ima temeljno pravo odlučivanja nošenja trudnoće do rođenja, roditi dijete ili napraviti pobačaj”.

Tako dugo dok licencirani praktičar djeluje u “dobroj vjeri”, beba se može ubiti u maternici tik do njezinog rođenja kako bi se “zaštitilo život i zdravlje pacijenta”. Ono što je značajno, značenje riječi “zdravlje” nije definirano unutar zakonodavstva.

“Stručnjak za zdravstvenu skrb koji je licenciran, ovjeren ili ovlašten prema naslovu 8. Zakona o obrazovanju, koji djeluje u okviru svojeg zakonitog područja primjene, može obaviti pobačaj kada je, prema razumnoj i dobroj vjeri profesionalne prosudbe praktičara utemeljene na činjenicama pacijentovog slučaja: pacijent unutar dvadeset i četiri tjedna od početka trudnoće ili postoji odsutnost vitalnosti fetusa ili je pobačaj nužan kako bi se zaštitio život i zdravlje pacijenta”, navodi se u zakonu.

Zakon će biti usvojen u utorak u državnom zakonodavstvu povodom obilježavanja 46. obljetnice odluke Roe protiv Wade.

“Ovo je samo početak zaštite koju ćemo imati za naše žene, naš okoliš, reformu kaznenog pravosuđa, obrazovanje — popis se nastavlja”, rekla je državna senatorica Andrea Stewart-Cousins (D-Yonkers) za The Democrat & Chronicle, navodi FaithWire. “Ali u siječnju, na godišnjicu Roe protiv Wade, učinit ćemo svoju izjavu, ostavit ćemo svoj trag.”

“Zakon također uklanja pobačaj iz definicije ubojstva te iz kaznenog zakona u cijelosti”, izvješćuje Times Union. “Protivnici govore da to ograničava tužitelje kada pokušaju optužiti pojedince koji naškode nerođenom djetetu žene u slučajevima nasilja u obitelji ili nekim drugim. Pristaše kažu da u takvim slučajevima tužiteljima uvijek postoje druge, mnogo oštrije optužbe na raspolaganju.”

Budući da su republikanci u New Yorku u studenom izgubili kontrolu nad Senatom, očekuje se da će se zakon provesti iz podršku demokrata. Očekuje se da će guverner Andrew Cuomo (D-NY), katolik, potpisati zakon.

“Kao što mnogi od vas znaju, guverner ponovno radi pritisak za pobačaj do trenutka rođenja pa čak i kasnije sa svojim ‘Zakonom o reproduktivnom zdravlju’. Sad ima demokratski vođeni, protiv-života, Senat koji će mu pomoći da to progura”, objavila je skupina zagovornika za život New York State Right to Life putem Facebooka.

Godine 2014., Cuomo je dao ozloglašenu izjavu u kojoj je rekao da zagovornicima za život nije mjesto u državi:

“Tko su oni?”, retorički je upitao Cuomo tijekom radijskog intervjua, žaleći se na protivnike zakona protiv Drugog amandmana. “Jesu li to ekstremni konzervativci koji su za pravo na život, za jurišno oružje, protiv homoseksualaca? Jesu li to oni? Jer ako jesu i ako su oni ekstremni konzervativci, njima nije mjesto u državi New York, jer to nije ono što su Njujorčani.”

NAJNOVIJE: Kako je izvijestio LifeNews, Zakon o reproduktivnom zdravlju prošao je u utorak navečer glasovima 38-24. Novinar na New York Public Radio rekao je da je netko viknuo: “Neka se svemogući Bog smiluje ovoj državi!”, odmah nakon glasovanja Senata.