Nike navukao bijes tisuća ljudi zbog loga na tenisicama koji sliči Alahu, tvrde da je uvredljiv za muslimane

Joshua Gill

Nike je izazvao ogorčenje objavljivanjem nove tenisice koja nosi znak sličan Alahovom, za koji muslimani tvrde da omalovažava islam.

Glasnogovornik Nikea tvrdi da je logo na tenisicama Air Max 270 samo stilizirana verzija zaštitnog znaka Air Maxa. Saiqa Noreen, koja je pokrenula internet peticiju koja traži opoziv tenisice, tvrdi da je logotip zapravo arapsko pismo za Alaha te je stoga uvreda za islam. Peticija je prikupila više od 10.000 potpisa.

“Nečuveno je i zgražavajuće što Nike dopušta Božje ime na tenisici. To je znak nepoštovanja i iznimno je uvredljivo za muslimane kao i za islam”, napisala je Noreen u peticiji.

Logo se pojavljuje na peti i na dnu potplata, što ga čini dvostruko uvredljivim za one koji smatraju da predstavlja Alahovo ime. Cipela se smatra nečistom u arapskoj kulturi, a pokazivanje đona cipele smatra se uvredom. Pokušaj udaranja nekoga cipelom u arapskoj kulturi znači smatrati da je ciljana žrtva manja od stopala.

Glasnogovornik Nikea tvrdi da je bilo kakva sličnost s Alahom nenamjerna.

“Nike poštuje sve religije i mi shvaćamo ozbiljno zabrinutosti ovakve vrste. AIR MAX logo dizajniran je kao stilizirani prikaz trgovačke marke Nike AIR MAX. Bilo kakvo drugo shvaćeno značenje ili reprezentacije nenamjerno je”, rekao je glasnogovornik za Today.

Pritužba protiv Nikea došla je u jeku uklanjanja nekoliko proizvoda s Amazona na kojima su se pojavili stihovi iz Kur’ana kao odgovora na pritužbe Vijeća za američko-islamske odnose (CAIR).