Kršćanka Asia Bibi slobodna napustiti Pakistan nakon gotovo desetljeća čekanja na pogubljenje zbog optužbi za bogohuljenje

Frank Camp

via YouTube

U listopadu je Vrhovni sud Pakistana preokrenuo smrtnu kaznu izrečenu Asiji Bibi, manjinskoj kršćanskoj ženi, koja je 2010. osuđena zbog bogohuljenja prema odjeljku 295-C pakistanskog kaznenog zakona.

Dijelom vođene od ekstremističke pakistanske stranke Tehreek-e-Labbaik (TLP), tisuće ljudi ispunile su ulice, prosvjedujući protiv oslobađajuće presude. Bilo je poziva na smrt Bibi, kao i na smrt trojice sudaca koji su presudili u njezinu korist.

U pokušaju da smiri TLP i ostale tvrdolinijaše koji su se protivili toj odluci, administracija premijera navodno je pristala staviti Bibi na “kontrolnu listu izlazaka”, dok se razmatrala peticija protiv oslobađajuće presude. To bi spriječilo njezino napuštanje Pakistana, unatoč odluci suda u njezinu korist.

Međutim, u utorak, potvrđena je oslobađajuća presuda pakistanskog Vrhovnog suda i sada je slobodna napustiti Pakistan. Prema BBC-u, “vlasti je čuvaju na tajnom mjestu u Islamabadu”. Ova tajnost će se vjerojatno nastaviti sve dok konačno ne napusti zemlju.

Associated Press piše da je Bibi gledala objavu na televiziji i da je spremna vidjeti svoje kćeri, koje su prethodno pobjegle u Kanadu. Anonimni prijatelj prenio je sljedeću izjavu od Bibi: “Stvarno sam svima zahvalna. Sad, nakon devet godina, potvrđeno je da sam slobodna i da ću zagrliti svoje kćeri.”

Originalna pritužba protiv Bibi došla je u lipnju 2003. godine. Dok je kršćanska majka brala bobičasto voće u polju s brojnim muslimanskim ženama, ožednjela je i otišla do obližnjeg bunara po vodu. Jedna muslimanska žena navodno je optužila Bibi da je zagadila vodu zbog svoje kršćanske vjere, onemogućivši tako ostalim muslimanskim ženama da je piju.

Prema osobnom memoaru Bibi, nakon što je optužena za zagađenje vode, rekla je: “Mislim da bi Isus na to gledao drukčije od Muhameda.” Ta je opaska razbjesnila muslimanske žene, od kojih je jedna zahtijevala da se preobrati na islam.

Bibi je navodno odgovorila: “Neću se preobratiti. Vjerujem u svoju religiju i Isusa Krista, koji je umro na križu za grijehe čovječanstva. Što je tvoj Muhamed ikad napravio da spasi čovječanstvo. I zašto bih ja trebala biti ta koja se mora preobratiti, a ne ti?”

Bibi je tvrdila da su je nekoliko dana kasnije izvukli iz polja u selo, gdje je bila pretučena. Tvrdilo se da je Bibi uvrijedila islam prekršivši zakone o bogohuljenju — što je bila optužba koju je odbila. Tijekom premlaćivanja, ponovno joj je rečeno da se preobrati, ali je odbila, nakon čega je odvedena u policijski pritvor.

U studenom 2010. godine., Bibi je osuđena za bogohuljenje te joj je izrečena smrtna kazna vješanjem. Godine 2014., presudu je potvrdio visoki sud u Lahoreu.

U oslobađajućoj presudi iz studenog, glavni sudac Asif Saeed Khan Khosa napisao je:

Bogohuljenje je ozbiljan prekršaj, ali vrijeđanje apelantove religije i vjerskih osjećaja od strane stranke koja je podnijela pritužbu, a zatim miješanje istine s neistinom u ime Svetog proroka Muhameda (neka je mir na njega) također nije bilo daleko od bogohuljenja. Ironično je da na arapskom jeziku apelantovo ime Asia znači “grješan”, ali u okolnostima sadašnjeg slučaja, čini se kako je ona osoba protiv koje se, riječima Shakespeareovog Kralja Leara, “više griješilo nego što je ona griješila”.

Također je u prvobitnoj oslobađajućoj presudi iz studenog, glavni sudac Khosa osporio navodne nedosljednosti u izjavama svjedoka protiv Bibi. U utorak, osudio je svjedoke, navodeći kako su “počinili krivokletstvo”.

Trenutačno nije poznato kada će Asia Bibi napustiti Pakistan.