Trump osudio ubijanje nerođenih beba koje mogu osjetiti bol. Pogledajte kako je soba reagirala.

James Barrett

Screenshot: YouTube/The White House

U trenutku iz Govora o stanju nacije, koji je u utorak navečer istaknuo veliku razliku između republikanaca i demokrata u vezi kasnih pobačaja, predsjednik Trump iznio je besmislenu ideju, koju je branio sada osramoćeni demokratski guverner Virginije Ralph Northam, o ubijanju živo rođenih beba ako ih majke ne žele spasiti. Kao odgovor na sve ekstremnije zakone o pobačaju koje predlažu demokrati — a u slučaju New Yorka, koji su i doneseni — Trump je rekao kako poziva zakonodavce da “donesu zakon kojim će se zabraniti kasni abortus djece koja mogu osjećati bol u majčinoj utrobi.”

“Zakonodavci u New York oduševljeno su klicali prilikom donošenja zakona koji bi dozvolio da se bebe iščupa iz majčine utrobe nekoliko trenutaka prije rođenja”, nastavio je, navodeći oduševljenje i aplauze koji su uhvaćeni na snimci nakon usvajanja novog zakona “pobačaja do rođenja” države New York (vidi ispod). “To su žive, osjećajne, lijepe bebe koje nikada neće dobiti priliku podijeliti svoju ljubav i snove sa svijetom”, dodao je.

Trump ja potom spomenuo zloglasnu obranu čedomorstva u slučajevima koje je branio guverner Northam. “A onda smo imali slučaj guvernera Virginije kad je doslovno izjavio da će ubiti dijete nakon rođenja”, rekao je Trump.

“Kako bih obranio dostojanstvo svake osobe, tražim od Kongresa da donese zakon kojim će se zabraniti kasni pobačaj djece koja mogu osjetiti bol u majčinoj utrobi”, rekao je. “Radimo zajedno kako bismo izgradili kulturu koja njeguje nevini život. I ponovno potvrdimo temeljnu istinu: sva djeca — rođena i nerođena — su napravljena na svetu Božju sliku.”

Kao što video trenutka dokumentira, dok je Trump pozvao na zakon koji bi branio bebe koje mogu osjetiti bol, republikanski zakonodavci ustali su i ovacijama pozdravili predsjednika, dok su demokrati, predvođeni “Ženama u bijelom”, sjedili u tišini. Evo video tog trenutka:

Treba istaknuti da je u videu koji je objavio USA Today, kamera pažljivo izbjegavala istaknuti “Žene u bijelom” koje su odbile ustati i podržati poziv na zaštitu nerođenih beba.

Trumpovi komentari o aktivistima pobačaja koji su “oduševljeno klicali prilikom donošenja zakona koji bi dozvolio da se bebe iščupa iz majčine utrobe nekoliko trenutaka prije rođenja”, odnosi se na ovaj, također ozloglašeni trenutak: